Burkadebatten har ændret sig markant i de seneste år, og et forbud mod burka og niqab er nu også realistisk i Danmark, siger eksperter. Fredag ventes Venstre at tage stilling

Frankrig, Belgien og senest Østrig. Alle tre lande har indført et forbud mod at bære ansigtsdækkende beklædning i offentligheden, primært rettet mod muslimske klædedragter som niqab og burka. I august sagde Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol god for forbuddene, og det var dermed med international opbakning i ryggen, at Dansk Folkeparti onsdag fremsatte et nyt forslag til et forbud mod heldækkende ansigtsbeklædning i det offentlige rum.

Regeringspartiet Venstre tager fredag stilling til forslaget på et gruppemøde, og et eventuelt forbud ser ud til at afhænge af det splittede parti, siger Peter Nedergaard, der er professor i statskundskab med speciale i europæisk politik på Københavns Universitet. Venstres beslutning er ikke mindst afgørende, fordi Socialdemokratiet afventer regeringens udmelding. De to andre regeringspartier, Liberal Alliance og De Konservative, er henholdsvis imod et forbud og tilhænger af et forbud.

”Det er klart, at hvis både Venstre og Konservative går ind for et forbud, så er Liberal Alliance under voldsomt pres, og mon ikke også de så stemmer for. Burkaforbuddet er jo et symbol på noget andet, nemlig hvor stram udlændingepolitikken skal være. Det er i Venstre, du har spliden i selve partiet, og der ligger mere i det end bare burkaen, for her er der i forhold til udlændinge og integration to fløje i partiet: den slappe fløj og den stramme fløj. Jeg tror for nærværende, at den stramme fløj står lidt stærkere, men ikke meget,” siger Peter Nedergaard til Kristeligt Dagblad.

Dansk Folkeparti har flere gange forgæves forsøgt at skaffe forbud mod de omstridte muslimske klædedragter, men for nylig har Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol igen slået fast, at det er op til hvert enkelt land at bestemme, om man vil forbyde heldækkende ansigtsbeklædning. Det gjorde den, efter at en række lande har vedtaget forbud, og det er da også en europæisk tendens, vi med en eventuel vedtagelse går i kølvandet på, mener Peter Nedergaard.

”Det er jo ikke, fordi Danmark er hård på dette område. Frankrig, Belgien og Østrig er gået foran med et forbud, så vi følger i virkeligheden bare i kølvandet på dem,” siger han.
Peter Nedergaard vurderer, at der er 50 procent chance for, at et forbud bliver til virkelighed, og samme vurdering giver Jens Peter Frølund Thomsen, der er lektor i statskundskab på Aarhus Universitet. Han har i en årrække undersøgt danskernes holdning til indvandrere og peger på, at holdningen til burkaer har ændret sig.

”Det er en lille smule tvivlsomt, om der er parlamentarisk flertal for et forbud. Men et forbud mod burka og niqab er mindre kontroversielt i dag end for 10 år siden. Det er et udtryk for, at integrationspolitikken til stadighed bliver mere restriktiv,” siger Jens Peter Frølund Thomsen til Kristeligt Dagblad.