Det er endnu engang lykkedes prins Henrik at overraske. Efter en uges sygdom er han blevet frisk nok til at tage på ferie til Venedig i Italien.
Det er endnu engang lykkedes prins Henrik at overraske. Efter en uges sygdom er han blevet frisk nok til at tage på ferie til Venedig i Italien. Foto: Nils Meilvang

Prinsgemalen har igen skabt røre ved at rejse på ferie 48 timer efter, han var så syg, at han ikke kunne vinke fra balkonen sammen med dronning Margrethe.

Det er endnu engang lykkedes prins Henrik at overraske. Efter en uges sygdom er han blevet frisk nok til at tage på ferie til Venedig i Italien.

I sidste uge, hvor dronning Margrethe fejrede sin 75 års fødselsdag med pomp og pragt, lagde Prinsgemalen sig med en så alvorlig influenza, at han ikke så sig i stand til at være ved sin hustrus side under festlighederne. Ikke engang vinkescenen fra vinduet på Fredensborg til morgenvækningen kunne han deltage i.

Prinsgemalen

Fredag eftermiddag skulle han have indviet en jagtfestival, Det meldte han også afbud til. Men allerede ved weekendens begyndelse slog den 80-årige prins Henrik dynen til side i sovegemakket på Fredensborg, rejste sig fra sygelejet for at rejse på ferie sydpå til Venedig i Italien. Her blev han spottet af nogle danske turister, som tog billeder af Prinsgemalen, der gik omkring i Venedig iført vinrøde bukser og lys vindjakke. Billederne blev vist på eb.dk.

Kongehuset bekræftede i første omgang blot, at prins Henrik var rejst til Venedig. Men få timer senere meddelte Kongehuset, at Prinsgemalen var rejst ‘til Sydeuropa for at komme sig helt efter at have været sengeliggende’.

Henrik er for syg til dronningens fødselsdag Prins Henrik 80 å

Ifølge Anette Kokholm, der er chefredaktør på Familie Journal og kongehus-kommentator på DR, er det et rigtigt skidt signal, som prins Henrik sender.

»Dronningen har fortalt igen og igen, at det betyder meget for hende, at de er to, og at han er ved hendes side. Men under festlighederne har hun de her øjeblikke alene. Det mest rørende er, da hun træder ud på balkonen på Amalienborg og står der helt alene. Men også da han ikke kom frem i vinduet på Fredensborg for at vinke. Da bliver folk bekymrede for, om hans sygdom er noget virkeligt alvorlig. Og når han så pludselig kort efter rejser på ferie, så skifter stemningen fra at have ondt af ham, til at man får ondt af hende. Det bliver til historien om ægtemanden, der valgte hende fra. Uanset om det er rigtigt eller ej, så er det sådan det virker,« siger Anette Kokholm.

Kongehus-ekspert Lars Hovbakke Sørensen siger, at prins Henrik, der ellers har opnået en vis popularitet blandt danskerne, risikerer at skille vandene igen, med sin pludselige rejse.

»Nogen vil sikkert blive forargrede over, at han tager af sted. Det er noget, som gør, at i hvert fald nogle danskere vil blive mere skeptiske over for kongehuset, end de allerede er. Han bør være meget opmærksom på, hvordan sådan noget kan blive opfattet af nogle danskere,« siger Lars Hovbakke Sørensen.

Journalist Trine Villemann er kongehuskritiker og forfatter til bogen 1015 København K - et kærligt/kritisk portræt af kongehuset’. Hun mener, at prins Henrik ydmyger dronning Margrethe.

Ifølge Trine Villemann kan ingen i Kongehuset fortælle prins Henrik, hvad han kan og ikke kan.

»Han er en alfa-han, som gør det, han vil. Men det er også dumstædigt af ham. Han var lige blevet så populær, og nu skyder han sig selv og monarkiet i foden, og det er synd for Dronningen. Hun fortjener mere respekt fra hans side. For han er jo ikke dum. Han ved godt, at hans pludselige ferie vil rejse spørgsmålet om, hvorvidt han var syg eller sur til fødselsdagen. Når han melder afbud til så vigtig en begivenhed som monarkens fødselsdag, hvor hele landet i dagevis har festet, hyldet og fejret hende, så skal man ikke bagefter kaste sig i den første flyver ud af landet. Det sender et forkert signal,« siger Trine Villemann.

Henrik er for syg til dronningens fødselsdag

Anette Kokholm mener, at Venedig er et specielt valg, hvis man vil på rekreation:

»Det ligner ikke rekreation. Hvis man kan sidde på en plads fuld af mennesker i Venedig, så kan man også vinke fra et vindue til sin hustrus fødselsdag.«

Det er Trine Villemann enig i:

»Venedig er fuld af mennesker, duer og fugt. Og med det rejsemål indbyder det til at blive fundet,« siger Trine Villemann.

Dronning Margrethe er i dag i Sverige, hvor hun i aften skal til en koncert i Stockholm i anledning af Jean Sibelius og Carl Nielsens 150-års dage.

SMS

Hitter på Facebook

Mere fra Få første måned for 9 kr.