En kæmpe stor og fristende buffet i kantinen, dagens ret fra restauranten på hjørnet eller en hotdog fra tankstationen. Der er masser af fristelser, når klokken nærmer sig frokosttid og maven begynder at rumle.

Men er du en af dem, der tit dropper den hjemmelavede madpakke til fordel for at spise frokost i kantinen eller restauranten, bør du lære at sige nej tak. Det viser en ny amerikansk undersøgelse, der for nylig er blevet offentliggjort i tidsskriftet International Journal of Obesity.

Igennem fem år har en gruppe forskere fra City University i New York studeret over 8000 menneskers og undersøgt sammenhængen mellem spisevaner og sundhedstilstand. Forsøgspersoner, der valgte hurtige løsninger som kantinemad, mad fra restauranter og frokost foran computeren, mens de var på arbejde, har større sandsynlighed for at være overvægtig, lavere værdier af vitaminer i blodet og dårligere kolesterolværdier end dem, der spiste frokost hjemme eller havde madpakke med på arbejde.

- Vi fandt ud af, at deltagere, der spiste seks eller flere måltider væk fra hjemmet hver uge, havde en højere BMI og lavere koncentrationer af HDL - det gode molekyle, der fjerner overskydende kolesterol fra blodet, siger Ashima Kant, forskeren fra City University New York, der stod i spidsen af forsøget.

Men selv om det er en amerikansk undersøgelse, gør de samme resultater sig højst sandsynligt gældende hos danskerne. Det mener Preben Vestergaard Hansen, der er ernæringsekspert og underviser på Det sundhedsfaglige og Teknologiske Fakultet på professionshøjskolen Metropol.

- Amerikanerne har helt klart et helt anden spisemønster end danskerne. Men vi er begyndt at overtage mange af de amerikanske forhold, så vi går ud og spiser, småspiser nede på gaden og det udvander den madkultur, som vi før i tiden har haft i Danmark, hvor man hver dag satte sig hjemme omkring spisebordet og spiste sammen, siger ernæringseksperten fra Metropol.

Preben Vestergaard Hansen mener, at vi skal lære at være mere opmærksomme - både på den mad, vi spiser, og når vi spiser den. Det er konsulent konsulent og klinisk diætist i Hjerteforeningen Hanne Skov enig i. Derfor er det en god idé at tage sin egen madpakke med på farten.

- Det er den eneste måde, man kan være sikker på, at kosten er sund og næringsrig. Meget af det mad, der bliver serveret på restauranter eller i kantiner, er desværre meget fedt og saltholdigt, så det er noget ringere mad, man får, hvis man ikke sørger for selv at tage mad med, siger hun.

Ifølge Sundhedsstyrelsen er 47 procent af den danske befolkning overvægtige og det kan føre til, at man har større risiko for at blive ramt af en lang række livsstilssygdomme dom f.eks. hjertekarsygdom eller diabetes.

- Derfor betyder det rigtig meget, hvordan man spiser. Det handler om at vælge det grove brød og flere grøntsager, hvis man endelig skal spise i kantinen og sørge for at spise sammen med andre, så man tager sig tid til at spise sin frokost, siger Hanne Skov, der også anbefaler, at man altid har et stykke frugt, lidt gulerødder eller nogle nødder med i tasken, så man kan undgå panik-løsningen, når sulten kommer krybende.