Aflivningen af den knap to år gamle giraf, Marius, har vakt en international storm omkring Københavns Zoo. Den danske sociolog og ekspert i moderne livsformer, Emilia van Hauen, forklarer, hvorfor reaktionerne efterhånden har nået stormstyrke.

- Det taler til hele vores menneskelige ansvarlighed, at man afliver et rask dyr uden at kunne bruge den til noget. Når man har en giraf i sin Zoo, må man også tage sig af den, er opfattelsen, forklarer hun.

Selvom det er ganske normalt, at zoologiske haver afliver dyr, er giraffen noget særligt, forklarer Emilia Van Hauen.

- Den er ekstremt nuttet og stor, så det virker så voldsomt på os, at den skal slås ihjel og ikke kan bruges til noget. En giraf gør jo ikke nogen fortræd, og den er så særlig med sine store øjne og dens enestående lange hals, siger hun og forklarer, at Københavns Zoo faktisk kunne være kommet ud af giraf-sagen med deres image intakt. 

- De kunne have vendt den 180 grader, hvis de havde lavet en kampagne, hvor de gav ham gratis væk. Det kunne jo være, der var en privat dyresamler, der hørte om det via de sociale medier. Så havde de ihvertfald vist, at de havde gjort en indsats i stedet for kun at gå ad de professionelle kanaler, siger Emilia Van Hauen.

Københavns Zoologiske Haves begrundelse for at aflive Marius er, at girafferne skal have ungerne i naturlige intervaller - ligesom i naturen. Her ville kalven på et tidspunkt bryde ud af flokken og danne sin egen familie - eller slås med sin far. Dette var Marius ifølge Zoologisk Haves videnskabelige direktør, Bengt Holst, allerede begyndt at gøre, og det er en potentielt farlig situation for girafferne.

Københavns Zoo forsøgte derfor at få kalven afsat til en anden Zoo, men det kunne ikke lade sig gøre p.g.a. pladsmangel i andre haver og risiko for indavl.

Jens Sigsgaard fra Aalborg Zoo mener, sagen er helt ude af proportioner. Særligt de internationale medier har misforstået, hvad zoologiske havers formål består i.

- Det er meget misforstået at reagere på at et enkelt individ bliver aflivet. Det handler ikke om Marius men om hele arten, som vi skal holde sund. I visse andre lande kan man jo ikke tillade sig at servere noget for dyrene i zoologiske haver, som ligner noget, der engang har været levende, siger han og uddyber kritikken:

- Hvis man er nødt til at servere camoufleret kød eller farsbrød, er det fordi, man er nået derud, hvor folk tror, kyllinger vokser ud af en fryser, siger Jens Sigsgaard.