De voksnes konstante snak om slankekure bidrager til de unge pigers sygelige optagethed af deres kroppe, mener familievejleder.

Hver femte skolepige i 3.-5. klasse er utilfreds med sin krop. Det skyldes medierne, men også måden, vi i familierne fokuserer på udseendet, skriver Kristeligt Dagblad.

Det er problematisk, mener flere eksperter, men børne- og ungelæge Vibeke Manniche mener dog, det er berettiget, at børnene er selvkritiske.

Fredag offentliggjorde Center for Ungdomsstudier en rapport om de 9-12-årige, de såkaldte tweens. I undersøgelsen har 1120 skoleelever fra 3. til 5. klasse over hele landet udfyldt et spørgeskema, som viser, at hver femte pige ikke er tilfreds med sin egen krop. Det er en fordobling i forhold til 2008, hvor Center for Ungdomsstudier udførte en tilsvarende undersøgelse.

Udviklingen er ifølge Jeppe Hald, projektleder i Sex & Samfund, problematisk, fordi børn og unge netop kan føle sig mindre værd, hvis de ikke har den krop, de føler, de bør have.

Familievejleder Lola Jensen vurderer, at det stigende fokus på det ydre er problematisk.

»Det er blevet sådan, at man er på A-holdet, hvis man ser godt ud. Som barn er man på det rigtige hold, hvis man har det rigtige tøj og udseende fremfor tidligere, hvor det mere handlede om at være en god kammerat,« siger hun til Kristeligt Dagblad.

Men det er ikke kun medierne og ungdomskulturen, der påvirker børnene i denne retning, mener Lola Jensen. Det samme gør forældrene, hvis de konstant taler om, hvordan de er utilfredse med deres egen krop og skal på slankekur.

Børne- og ungelæge Vibeke Manniche mener dog ikke, at den stigende kropsbevidsthed blandt børnene nødvendigvis er negativ.

»I udgangspunktet er det ikke bekymrende, at børnene er selvkritiske, og det kan være naturlige spekulationer, som følger puberteten, fordi pubertetsalderen bevæger sig nedad og begynder i en stadig tidligere alder. Jeg mener også, at man kan vende det om og sige, at det er positivt at være kritisk over for sin egen krop. Det var ikke nødvendigt, da jeg var barn, fordi jeg havde en aktiv hverdag, men det er det i dag, hvor børnene ikke kan gå tre skridt, før de skal køres resten af vejen til skole, og hvor de har let adgang til slik,« siger hun til Kristeligt Dagblad.