Unge deler sexvideoer mellem hinanden og på sociale medier, og selvom det kan være krænkende for de implicerede, er det en tendens i tiden, som er svær at stoppe.

Det mener Kuno Sørensen, der er psykolog hos Red Barnet og især beskæftiger sig med vold og overgreb.

»Igennem årene har der været flere uheldige episoder, og denne slags sager er blevet et grundvilkår, for der kommer hele tiden nye teenagere, der skal prøve grænser af, så det er noget, vi hele tiden skal forholde os til. Det går ikke bare væk efter denne sag,« forklarer Kuno Sørensen .

Sexvideo delt igen og igen

Onsdag kunne Radio24syv fortælle om en grov sexvideo i flere dele, der angiveligt viser mindst fire unge drenge slå en ung pige og penetrere hende med forskellige genstande. Videoen er blevet delt mellem elever på Ordrup Gymnasium, Gammel Hellerup Gymnasium og Øregård Gymnasium. BT kan også onsdag fortælle, hvordan videoen er blevet spredt til blandt andet Horsens, Aarhus, Solrød og Kolding.

Flere kilder fortæller desuden til BT, at videoerne bliver delt i lukkede grupper på Facebook, der har omkring 19.000 medlemmer.

Aktivt samtykke er vigtigt

Ifølge Kuno Sørensen er det ikke udsædvanligt, at teenagere prøver seksuelle grænser af, sådan har det været altid. Forskellen er bare, at eksperimenterne som lægges på sociale medier ikke bare forsvinder i glemslens tåge med alderen – de vil altid være tilgængelige på nettet. Derfor er det også vigtigt at forklare unge, at stiltiende samtykke ikke er et samtykke.

»Facebook er et sted, hvor grænserne prøves af, og mange går lige til den eller over. Derfor er det vigtigt, at vi bliver ved med at have en dialog med teenagere om samtykke. Dem, man tager og sender billeder af, skal give samtykke, og det er vigtigt, at det er aktivt samtykke – man kan ikke regne et stiltiende samtykke,« siger Kuno Sørensen.

Drømmen om Paradise

Han mener, at unges higen mod idoler fra blandt andet 'Paradise Hotel' og lignende reality-programmer, der underholder ved at vise unge have sex på tv, er med til at holde unge i et mønster, hvor grænseoverskridende sexvideoer er en del af normalen.

»Mange unge har den opfattelse, at alle andre har prøvet mere end de selv har, så nogle gange går de ud over grænsen, fordi de tror, alle er meget vildere. De har ikke tænkt på, at det øjeblik, det er filmet og nogen har lagt det ud, så er risikoen for spredning stor. Det overvejer de ikke, eller også tror de, at de bliver ophøjet til de idolbilleder, de ser på tv,« siger Kuno Sørensen.