Se videoen over denne artikel og hør om danskernes oplevelser på toilettet på jobbet.

Arbejdsdagen er godt i gang, da du mærker en velkendt trang til at træde af på naturens vegne. Du rejser dig fra skrivebordet eller smider værktøjet fra dig. Sætter kurs mod toilettet, lukker døren og er alene med den hvide kumme. Du løfter brættet op og bliver målløs over det syn, der møder dig, idet du kigger ned.

Ovenstående scenarie er ikke rart, men desværre er det ofte virkeligheden for rigtig mange danskere på landets arbejdspladser.

42 procent af de 506 adspurgte i en undersøgelse, som analyseinstituttet YouGov har lavet for hygiejnevirksomheden Initial, svarer nemlig, at de har oplevet at komme ud til et ulækkert toilet på jobbet det seneste år.

Og et toilet fyldt med kollegaens fækalier og andre efterladenskaber er ikke bare ulækkert. Det kan også gøre os syge, forklarer Dorte Steinlein, der er ekspert i hygiejne hos Initial:

»Toiletterne på arbejdspladser er der, hvor vi siger goddag og farvel til hinandens bakterier. Men alt for mange tager let på hygiejnen på toilettet på arbejdspladsen. Det er både ulækkert og koster sygedage,« siger Dorte Steinlein.

Folkene bag undersøgelsen gik desuden på gaden for at høre danskerne om deres oplevelser på toiletterne på arbejdspladsen. Dem kan man høre om i videoen over denne artikel, hvori det stod klart, at alle de adspurgte havde oplevet ulækre toiletter på jobbet.

»Der var bare tis og lort i kummen,« siger Jonas.

En anden adspurgt, Gudny, stemmer i:

»Det mest ulækre, det er, når der er urin og afføring nogle steder, man kan se og lugte og så papir over det hele,« siger Gudny.

»Det er bare ikke sjovt at gå på toilettet et sted, hvor der ikke er så lækkert,« siger Jacob Alexander.

Dorte Steinlein undrer sig over danskernes adfærd på toilettet, når de er på job. For folk herhjemme er faktisk ret pertentlige i alle mulige andre sammenhænge, fortæller eksperten i videoen over denne artikel.

»De tager ren skjorte på hver dag, og køkkenhygiejnen den er i orden. Men når det gælder det lille lukkede toiletbesøg et par gange om dagen, jamen så bliver det i vores travlhed glemt, at det er utrolig vigtigt at efterlade toilettet pænt til den næste, og at det er vigtigt at vaske sine hænder efter hvert eneste toiletbesøg,« siger Dorte Steinlein.

Ifølge eksperten er det ikke svært at sikre, at man har et toilet, der er i 'høj klasse'. Dorte Steinlein anbefaler derfor arbejdspladser rundt om i landet at få efterset, om de har de nødvendige installationer, som er indbydende og giver mulighed for at efterlade toilettet i en høj standard.