»Det her et stort skridt på vejen mod en konkurs for TV 2.«

Sådan lyder det fra medieforsker ved Aarhus Universitet, Frands Mortensen efter at EU-Domstolen har dømt imod den danske mediegigant tre sager - herunder en milliardsag om ulovlig statsstøtte.

Efter adskillige års tovtrækkeri faldt der torsdag formiddag en endelig afgørelse ved EU-Domstolen i Luxembourg, hvor retten slog fast, at TV 2's reklameindtægter fra 1995 og 1996 var statsstøtte. Samtidig stadfæster domstolen, at TV 2 Regionernes licensindtægter i perioden 1997-2002 udgjorde statsstøtte til TV2.

Det bliver op til Landsretten i Danmark at fastslå, hvor meget TV 2 skal betale i erstatning til den danske stat. Frands Mortensen vurderer, at mediegiganten ender med en økonomisk lusing på omkring to milliarder kroner - eller omkring 500 millioner kroner mere, end TV 2's nuværende egenkapital. Der vil med al sandsynlighed gå et par år, før retten har fastsat det endelige erstatningsbeløb, men udsigten til kæmpeerstatningen er ikke TV 2's største hovedpine.

For sideløbende kører der også andre sager mod mediegiganten ved de danske domstole, som handler om brud på konkurrencereglerne på grund af tv-stationens dominans og påståede misbrug af markedet for betalte tv-reklamer. Også her risikerer TV 2 erstatningskrav i milliardklassen.

»Hvis de også taber de sager, vil TV 2 gå konkurs. Det vil de ikke kunne overleve,« lyder dommen fra Frands Mortensen, som blandt andet har forsket i public service og statsstøtte til medier.

Frands Mortensen.
Frands Mortensen.
Vis mere

Der falder først dom i disse sager om et par år, og indtil da vil de danske seere ikke kunne mærke, at TV 2 har kniven for struben.

»I første omgang kører TV 2 butikken videre. De tjener omkring 100 millioner kroner om året, som de lægger til side. Deres egenkapital kan derfor vokse stødt frem mod den endelige fastsættelse af erstatningens størrelse. Så hvis TV 2 ikke taber de verserende sager om misbrug af konkurrencereglerne, vil de overleve,« siger Frands Mortensen.

Men selvom TV 2 skulle klare frisag i de verserende sager, får torsdagens dom ved EU-Domstolen store konsekvenser for TV 2's fremtid. Den stikker således en kæp i hjulet på regeringens planer om at sælge TV 2, efter det nuværende medieforlig udløber efter 2018.

»Dommen gør det alt andet lige meget sværere at sælge TV 2, for staten risikerer, at der slet ikke er et TV 2 at sælge, når der er faldet dom i de andre sager, som er på vej. Derfor tror jeg ikke, vi vil se noget salg af TV 2, før der er faldet dom i alle sagerne mod dem, og det er blevet fastsat, hvor meget, de skal betale i erstatning,« siger Frands Mortensen.

Kulturminister Mette Bock (LA) har da også tidligere fortalt til MediaWatch, at et salg af TV 2 ikke kan komme på tale, hvis køberen risikerer, at der følger en milliardregning med. Hun fastslå dog efter dommen, at regeringen stadig har ambitioner om at privatisere tv-giganten.

Det var tre appelsager, som EU-Domstolen fældede dom i torsdag. Appellerne blev indgivet af både EU-Kommissionen, TV 2 og tv-stationens konkurrent, Viasat, da EU-Domstolen kom med sin tidligere afgørelse i 2015. EU-Kommissionen har fået medhold i sin appel, der går på, at TV 2 modtog ulovlig statsstøtte, fordi den ikke var anmeldt til EU-Kommissionen.

TV 2' ledelse er ikke overrasket over dommen, men mener ikke, at der er belæg for et erstatningskrav.

»Jeg må henholde mig til vores jurister, der bestemt mener, at det ikke er sandsynligt, at vi skal betale de her ulovlighedsrenter tilbage til vores ejere (den danske stat, red.),« siger TV 2's administrerende direktør Merete Eldrup til Ritzau og fortsætter:

»Det er jo absurd, for spørgsmålet er, om vi skal betale penge til vores egne ejer, staten, fordi staten ikke fik notificeret myndighederne ordentligt om støtten for 20 år siden.«