Lydfiler beviser modstridende forklaringer fra politiet i Tibet-sagen, hvor flere demonstranter fik frataget deres flag under det kinesiske præsidentbesøg, vurderer juridisk ekspert. Justitsministeren er kaldt i samråd.

Den daværende kinesiske præsident, Hu Jintao, er på officielt besøg i Danmarks hovedstad i juni 2012 under stor mediebevågenhed.

Seks Tibet-sympatisører er mødt op forskellige steder i København for at demonstrere mod Kinas undertrykkelse af Tibet. Med sig har de blandt andet de ikoniske rød-blå tibetanske flag, de vifter med, for at fange den kinesiske præsidents opmærksomhed.

Over politiradioen lyder det: »Skal vi tage flaget fra dem eller hvordan?« Hvortil der bliver svaret: »Tag flaget fra dem, kom.«

Udskriften af politiets radiokommunikation er kommet frem i Østre Landsret tirsdag, hvor Københavns Politi blev dømt for ulovlig frihedsberøvelse af én af i alt seks demonstranter.

Men selv om beviserne utvetydigt indikerer, at politiet har lavet indgreb i ytringsfriheden, så har retten ikke skullet tage stilling til netop spørgsmålet om ytringsfrihed.

»Politiet slipper billigt i sagen, fordi Østre Landsret ikke har taget stilling til, om de seks borgeres ytrings- og forsamlingsfrihed er blevet krænket,« siger direktøren i den juridiske tænketank Justitia, Jacob Mchangama.

Han vurderer, at der indirekte er meget, der tyder på, at der er sket krænkelser af ytringsfriheden. Blandt andet fremhæver landsretten i domsafsigelsen, at politiet tre gange »udfoldede bestræbelser på at hindre personer i at holde det tibetanske flag op, så det var synligt for den kinesiske præsident.«

Enhedslistens retsordfører, Pernille Skipper (Ø), har kaldt justitsminister Søren Pind (V) i samråd om sagen.

Hun mener, det er vigtigt at få klarlagt, om Folketinget er blevet ført bag lyset af Morten Bødskov og Rigspolitiet i spørgsmålet om, hvorvidt politiet har fået ordre til at forhindre Tibet-sympatisører i at demonstrere.

»Det er rigtig grueligt galt, hvis Folketinget har fået forkerte oplysninger, fordi så kan Folketinget ikke gøre sit arbejde med at kontrollere regeringen og forvaltningen,« siger Pernille Skipper.

Også Jacob Mchangama mener, at justitsministeren må skabe klarhed over sagen.

»Justitsministeren er den øverste ansvarlige, og hvis der er givet en ordre om, at politiet skal gå efter tibetanske flag og dermed gribe ind i borgernes ytringsfrihed, så er det meget alvorligt,« siger han.

Også Anders Højmark Andersen, formand for Støttekomitéen for Tibet, vil have afklaret, om politiet har foretaget krænkelser af ytringsfriheden.

»Vi har igangsat en ny retssag, hvor vi tager hul på de mere principielle spørgsmål,« siger han.