Lyt til artiklen

Skrækscenarier er der nok af. Dit barn annoncerer sin studenterfest på Facebook, og pludselig vælter det ind med flere hundrede tørstige og festglade unge.

For ikke ufrivilligt at invitere gud og hver mand, når man slår festen op på Facebook, er der flere forholdsregler, man skal huske på.

- Folk glemmer, at online og offline smelter sammen. Det vil sige, at når man inviterer til en fest online, er det ikke en mildere form for invitation end at banke plakater op i hele byen eller indrykke lokalannoncer. Det er bare blevet nemmere, og det er der mange, der glemmer, siger Facebook-ekspert Thomas Bigum, som er stifter af Social Media Management Academy.

Det skete fx for en 16-årig, der inviterede 15.000 gæster ved et uheld.

For Facebooks store styrke i lynhurtigt at gøre mange opmærksom på sin event, kan lige så hurtigt kan ramme som en boomerang.

- Facebook er et medie, hvor man kan slå på jungletrommerne og tilkalde folk. Men sæt dine privatindstillinger rigtigt, hvis du opretter en begivenhed, lyder rådet fra Thomas Bigum.

For det første kan man 'lukke' sit festopslag, så kun udvalgte personer får indbydelsen.

- Og der er en knap, som hedder “jeg deltager”. Den kan man sætte, så kun ens Facebook-venner kan se begivenheden, siger han.

Dog understreger Thomas Bigum, at det stadig ikke forhindrer den gode gammeldags mund-til-mund spredning, som kan resultere i et overraskende højt deltagerantal til sin privatfest.

basketplank

FB2

En anden slags indbydelse, som også kan få store konsekvenser er, at når Facebook bruges til at gøre opmærksom på en stor, offentlig begivenhed, hvor man vil have så mange som muligt til at dukke op.

Det har en 22-årig nordjysk ung mand i den grad fået at mærke.

Han står med en regning på 20.000 kroner fra Aalborg Kommune for oprydning, fordi han på Facebook tog initiativ til at samle en masse mennesker til en spontan gadefest i forbindelse med karnevalet i Aalborg sidst i maj i år.

- Som privatperson skal man huske, at man er ikke fredet fra paragrafferne og lovgivningen, bare fordi man har indkaldt via Facebook. Man skal huske at få tilladelse af kommunen og andre instanser, og når man holder en gadefest, står man selv for regningen og oprydningen, advarer Thomas Bigum.