12 danskere er døde efter smitte med samme listeria-bakterie, som er fundet i en rullepølse fra en kødvarefabrik i Hedehusene. Yderligere otte mennesker er blevet syge i et udbrud, der er det største i Danmark i mange år og langt det dødeligste.

»Det er meget alvorligt og utroligt ubehageligt, men raske mennesker behøver ikke være bange for listeria. Bakterien er alle vegne, og vi spiser alle sammen listeria i ny og næ, men vi bliver ikke syge af det. Man skal være svækket i forvejen, for at bakterien kan finde fodfæste,« siger seniorforsker Steen Ethelberg, leder af Statens Serum Instituts afsnit for fødevarebårne infektioner.

Allerede i maj blev den famøse lammerullepølse trukket tilbage, da den blev udtaget ved en rutinemæssig fødevarekontrol i virksomheden Jørn A. Rullepølser A/S.

»Virksomheden tog helt korrekt affære og fik gjort rent,« siger Kim Sigsgaard, fødevareberedskabschef i Fødevarestyrelsen, der tirsdag morgen lukkede pølsefabrikken, fordi der stadig – eller igen -  var listeria i produktionen. Arbejdet med at opspore kødprodukter fra fabrikken er ikke færdigt, men en ajourført liste kan ses på FVST.dk.

De første patienter i udbruddet blev smittet i september 2013, men de fleste er blevet smittet denne sommer – efter at lammerullepølsen var trukket tilbage.

Først i midten af juni blev forskerne på Serum Instituttet klar over, at det lidt højere antal af listeria-tilfælde skyldtes nøjagtigt den samme bakterie – at der var tale om et udbrud. Fødevarestyrelsen blev adviseret, og den tredje deltager i detektivarbejdet med at finde kilden blev inddraget. DTU Fødevarer fandt den gamle prøve fra rullepølsen frem. Den var blevet solgt netop til de institutionskøkkener, som mistanken rettede sig imod, fordi alle de smittede var meget syge i forvejen. Man formodede, at de fik bakterien i sig i forbindelse med deres lange sygehusindlæggelser og plejeophold.

Rullepølse-listeriaens genom viste sig at være identisk med bakterierne fra de aktuelle tilfælde, der fordeler sig på alle landsdele, dog lidt flere på Sjælland.

»Listeria er en sniger. Det er et stort gennembrud, at vi kan være helt sikre på at have fundet den rigtige producent, når der er fuldt match mellem patient og fødevare,« siger Kim Sigsgaard.Symptomer viser sig sent

Symptomerne på listeria-smitte viser sig oftest først efter flere uger, hvor det er svært at huske, hvad man kan have spist.

»Vi havde ikke kunnet opklare dette udbrud så hurtigt uden den nye metode til at identificere bakterier,« siger Steen Ethelberg.

Siden september 2013 har alle bakterier fra anmeldte listeria-tilfælde fået kortlagt hele deres arvemasse, så de kan identificeres nøjagtigt. Måske var udbruddet stoppet hurtigere, hvis også alle fødevareprøver med listeria blev gen-sekventeret.

»Det har vi selvfølgelig snakket om i den centrale udbrudsgruppe, men det er ikke min beslutning,« siger Kim Sigsgaard

Årligt smittes omkring 50 med listeria i Danmark, dog sjældent fra samme smittekilde. Sygdommen er altså ikke særlig udbredt, men den er alvorlig. Normalt vil kun tre fjerdedele være i live efter 30 dage. I dette udbrud er dødeligheden højere. Det betyder ikke, at bakterien er mere farlig, men kan være fordi de smittede var meget syge i forvejen.