En fiasko som danskerne intet har fået noget ud af.  

Sådan lyder den benhårde dom over 11 års Afghanistan-indsats fra en af landets førende eksperter på området, Mikkel Vedby Rasmussen, der er professor og chef for militære studier ved Københavns Universitet.- Danskerne har intet fået ud af den krig. De eneste der har fået noget ud af den er Forsvaret, som har vist, at de kan føre skarpe militære operationer og så de danske diplomater, som har fået noget ud af det, for de ofre vi har ydet. Vi andre har bare stillet rekrutter og skattekroner til rådighed , siger han efter det i dag er kommet frem, at man til august vil trække størstedelen af de danske styrker hjem.  

Men hvad med rent militært i Afghanistan, har der ikke også været fremskridt?

 - Flere afghanske børn går i skole, at børnedødeligheden er gået ned. Men alle de mål vi gik ind med, om at opbygge landet har vi ikke kunne nå. Og de rent militære mål, de er ikke blevet opnået. 

Mener du ligefrem, at det rent militært har været en fiasko? 

- Ja, det har det da. De militære mål var jo at tæve taleban og genopbygge landet, og det har vi ikke opnået. En nylig undersøgelse viser fx, at præcis det område vi havde i Helmand vil være et af de mest konfliktfyldte i Afghanistan fremover.

43 danske soldater er døde i Afghanistan-krigen, der samtidig estimeres at have kostet Danmark 13 mia. kr.  

Hvad mener du, har Afghanistan-krigen været værd at deltage i for Danmark? Deltag i debatten herunder.