Abu Bilal Ismail er en radikal imam, der skyder på både jøder og arabiske ledere, vurderer ekspert. Prædikantens opfordring til drab møder kritik fra både politikere og jøder.

Imam Abu Bilal Ismail, som har fået voldsom kritik for at opfordre til drab på zionistiske jøder, er ikke, som imamer er flest.

Det vurderer Helle Lykke Nielsen, lektor ved Center for Mellemøststudier på Syddansk Universitet, efter flere politikere har krævet sanktioner mod prædikanten og hans moské, Grimhøjmoskéen i det vestlige Aarhus.

»Han kører en hård diskurs mod både arabiske ledere, zionistiske ledere og alt, hvad der nærmest kan kravle og gå. Og den form for voldsom tale finder man kun i mere radikaliserede miljøer,« siger mellemøsteksperten og uddyber:

»Der er mange forskellige typer af fredagsbønner. Ligesom der er forskellige prædikener i forskellige kirker. Og det her er en prædikant, som er radikal. Du vil ikke finde den type fredagsbønner med det indhold i Egypten eller i andre normale, »folkekirkelige« moskeer rundt om i Mellemøsten. De kan selvfølgelig hakke lidt på jøderne, men ham her skyder på alt.«

Det er blandt andet sætningerne »Allah, destruer alle de zionistiske jøder. De er ingen udfordring for dig«, og »tæl dem og dræb dem hver og en. Skån ingen af dem. Få dem til at lide forfærdeligt« fra prædikenen i Al Nusra-moskéen i Berlin, som har skabt vrede. Udtalelserne står udelukkende for imamens egen regning, understreger Helle Lykke Nielsen.

»Som gæsteprædikant repræsenterer en imam ikke andre end sig selv,« siger hun.

Alligevel lyder det fra flere sider, at opfordringer om jødedrab bør have konsekvenser hjemme i Danmark. I Aarhus Kommune vil Socialdemokraterne fratage Grimhøjmoskéen kommunens aktivitetstilskud.

»Det er fuldstændig uacceptabelt at opfordre til mord på andre befolkningsgrupper eller folk med andre religiøse baggrunde. Rådmanden for Kultur og Borgerservice (Rabih Azad-Ahmad (R), red.) bør kigge de demokratiske spilleregler efter i forhold til aktivitetstilskuddet til Grimhøjmoskéen og på den måde måske komme omkring ved det,« siger Camilla Fabricius (S), fungerende politisk ordfører for Socialdemokraterne i byrådet.

Og hos Dansk Folkeparti er man klar til helt at lukke moskéen.

»Jeg mener, det er passende på nuværende tidspunkt at sige, at den ikke længere skal have lov til at eksistere, og at de penge, foreningen bag moskéen har fået af staten, bør betales tilbage. Moskéen har tydeligvis svigtet sit sociale ansvar i forhold til integration,« mener Martin Henriksen (DF), der er partiets udlændingeordfører, som samtidig ønsker at undersøge, om imamen kan udvises fra Danmark.

Det er dog ikke kun politikerne, der reagerer kraftigt mod Abu Bilal Ismails udtalelser. Dansk Zionistforbund mener, at imamen bør politianmeldes.

»Vi vil anbefale Det Mosaiske Troessamfund at anmelde det her til politiet. Det er dem, der skal tage sig af det. Det er klart, at den her imam udgør en trussel mod samtlige jøder i Danmark, når han opfordrer folk til at få ram på dem,« siger formanden Max Meyer.

Abu Bilal Ismail nægter selv at have opfordret til drab på alle jøder. I et interview med BT siger han, at det »er kun de jøder, der har dræbt befolkningen i Gaza«, der fortjener at dø.

Andre læser også