Danskernes hedeste juleønsker er gavekort og penge. Det viser en ny undersøgelse, prissammenligningssiden Pricerunner har foretaget. Men det er med til at udvande hele idéen med julegaverne, mener sociolog ved Roskilde Universitet Klaus Rasborg, som kalder tendensen absurd.

Pricerunner har på baggrund af undersøgelsen udarbejdet en liste over de mest populære julegaveønsker blandt danskerne, og af den fremgår det, at penge er den foretrukne gave, efterfulgt af gavekort og en ny mobiltelefon.

Ifølge Klaus Rasborg er det et tydeligt billede på forbrugerræset, der giver os danskere mere lyst til at ordne gaverne selv - så vi ved, vi får det rigtige.

»Vi har en forbrugsfest, der kører derudaf i femte gear med ønskesedler, der gør det forudsigeligt. Vi ved, hvad vi får, men vi ved også, at moster Oda nok ikke rammer helt rigtigt, og så skal vi stå i lang kø for at bytte, mens det hele alligevel er kommet på udsalg i mellemtiden. Derfor har folk taget konsekvensen og vil hellere have et gavekort, så vi er sikre på at få det, vi vil have,« siger Klas Rasborg.

Han kalder samtidig tendensen en smule absurd.

»Hvis jeg giver dig et gavekort på 500 kroner, og du giver mig et, hvad er det så godt for? Med det institutionaliserede gavegiveri går det sjove og uforudsigelige væk,« siger han og tilføjer, at modpolen til forbrugerræset stadig er, at mange går i den helt anden grøft og dropper julegaver, køber genbrug eller velgørenhed.

Af de kønsopdelte ønskelister fremgår det, at gavekort står højere på kvindernes ønskeliste end mændenes, og det er der ifølge Klaus Rasborg en god forklaring på.

»Der er større risiko for, at manden rammer forkert, når han køber undertøj til konen, og kvinderne har mindre tiltro til, at mændene kan finde ud af gavekøb,« siger Klaus Rasborg.

Ifølge kommunikationschef i Pricerunner, Søren Knudsen, som har udarbejdet undersøgelsen de seneste fem år, bekræfter årets liste de seneste års tendens til, at danskerne helst vil vælge deres egne gaver.