Debatter om flygtningesituationen er ofte følelsesladede, så det er ikke overraskende, at TV 2 og DR har modtaget negative kommentarer angående deres fælles indsamlingsshow ’Hjælp Nu’ på søndag.

Men det er overraskende, at tonen er så hård, og at kommentarerne er så mange.

Det mener Mads Kæmsgaard Eberholst, der forsker i sociale medier.

»At det så har udviklet sig til en regulær shitstorm, det var ikke forudsigeligt. Jeg er rimelig overrasket over omfanget. Det er mærkeligt, for sådan en indsamling er relativt godartet, og det kan man ikke have så meget imod,« fortæller Mads Kæmsgaard Eberholst til bt.dk.

Da Mads Kæmsgaard Eberholst blev spurgt, hvor slemt det kunne blive med de her kommentarer, havde han ikke regnet med, at det ville blive så slemt. Men han må nu erkende, at det er ’en af de helt store’.

»Jeg må tilstå, at det kommer lidt bag på mig, at der er så mange mennesker, der deler den her følelse af forargelse over, at man ikke rykker på det nære.«

TV 2 og DR har oplevet en såkaldt ’shitstorm’, efter tv-stationerne meddelte, at de gik sammen om indsamlingsshowet, der støtter Syrien og de omkringliggende lande. Mange danskere mener, at der i stedet burde fokuseres på de udsatte borgere herhjemme.

’Aflys jeres lort og lav en indsamling til noget fornuftigt,‘ skriver Claus Olsen.

’Nej, ikke mere. Vi har hjulpet nok. Mit tv er slukket søndag. Familien spiller brætspil i stedet,’ skriver Käthe Skjoldborg.

’TV 2, jeg har ikke råd til det, når jeg er på kontanthjælp. Og havde jeg råd, havde I ikke fået en rød reje til det. Man skal jo lige huske, at de er utilfredse med vores hjælp. Vi kunne jo starte med at få det ordentligt til at virke herhjemme først,’ skriver Glenn Støjer.

Både TV 2 og DR har været nødt til at holde øje med kommentarerne, og TV 2 har også flere gange selv besvaret de mange henvendelser.

’Kære medmennesker. Vi skal ikke gøre os til herrer over, hvad du vælger at bruge dine penge på. Ej heller tvinge dig til at støtte indsamlingen. Men skal vi nu ikke lige holde en anstændig form for tone, når vi diskuterer? Der skal være plads til at være uenige, men derfor kan vi da godt tale (og skrive) pænt til hinanden. Med ønsker om en god aften.’

Ifølge Mads Kæmsgaard Eberholst fra RUC er det ofte tilfældet, at afsenderne til de her vrede kommentarer slet ikke sætter sig ind i, hvad debatten handler om.

»Når folk debatterer på den her måde og er ude i så kompleks og lang en debattråd, så læser folk ikke rigtigt, hvad andre har skrevet, men skriver bare: ’Jeg er også sur’. De falder i fælden uden at have læst det selv,« fortæller Mads Kæmsgaard Eberholst.

Men hvem er de egentlig de her mennesker, der står bag kommentarerne?

»Det er i en høj grad helt almindelige mennesker som hr. og fru Danmark, der farer i blækhuset i denne her type shitstorm. Men når man har med flygtninge at gøre vil der også være højreorienterede med falske Facebook-profiler, der går ind i debatten for at afspore den og skabe opmærksomhed på det, de mener, er vigtigt,« fortæller Mads Kæmsgaard Eberholst.

»Når man begynder at tale grimt, så taler andre også grimt. Denne debat er et klasseeksempel på, at det kan fremme det her hadske indhold,« fortæller Mads Kæmsgaard Eberholst.