Dansk ekspert mener dog ikke, at der kommer mærkbare efterskælv som følge af mandagens jordskælv mellem Sverige og Danmark.

Jordskælvet, der tidligt mandag morgen ramte i Kattegat mellem Sverige og Danmark, hører til blandt de største danske jordskælv.

Men set med internationale briller er der ikke meget at komme efter, siger Trine Dahl-Jensen, seniorforsker ved De Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland (GEUS).

- Efter danske forhold er det et ret kraftigt jordskælv, men internationalt er det jo stadig et meget lille jordskælv, som der er en del, der har mærket herhjemme. Men jeg har ikke hørt, at det har generet nogen, siger hun.

Skælvet fandt sted kort før klokken fem mellem Danmark og Sverige, og det blev målt til 4,4 på Richterskalaen. Skælvets epicenter lå sydøst for øen Anholt i Kattegat.

Ifølge Trine Dahl-Jensen er der ingen grund til at frygte for et efterskælv:

- Der kommer ikke efterskælv, som nogen kan mærke. Det er muligt, at vi kan registrere et par enkelte meget, meget små efterskælv. Det gjorde vi faktisk efter det jordskælv, der var i Thy i 2010. Der registrerede vi nogle meget små efterskælv, men det er formentlig ikke noget, der vil kunne mærkes af nogen, siger hun.

Jordskælv - store som små - opstår som følge af spændinger under jorden, fortæller seniorforskeren:

- Jordskælv sker, hvis der opbygges spændinger i undergrunden, og på et eller andet tidspunkt kan materialerne i undergrunden ikke støtte den spænding mere, og så går det fra hinanden. Det er sådan, alle jordskælv sker, både i stor og lille skala, siger hun.

Det seneste mærkbare jordskælv, der ramte Danmark, var den 16. december 2008. Dengang havde skælvet en styrke på 4,7 Richter, og epicentret lå cirka 40 kilometer øst for Malmø.

- I Danmark har vi ikke kæmpe store jordskælv, og det, der skete i Skåne, er det største, vi har registreret i vores nabolag inden for den tid, vi har kunnet måle. Så vi skal ikke gå og være bange for et stort jordskælv, siger Trine Dahl-Jensen.

Flere svenske medier har rapporteret, hvordan en række svenskere har kunnet mærke skælvet i morges. Men også herhjemme har enkelte følt rystelserne, blandt andre Allan Engstrøm fra Ballerup:

- Jeg sad og så sport og klokken 3.59 kom der pludselig en brummen, og det begyndte at ryste i lejligheden. Jeg kunne mærke det i hele stuen. Der blev jeg nervøs og gik ind til min kone og sagde, at der var sket et eller andet. Det hele varede cirka 10-15 sekunder, siger han til DR København.

Ifølge det statslige amerikanske jordskælvscenter USGS, som registrerer jordskælv over hele verden, fandt skælvet sted i 5,8 kilometers dybde.