Lyt til artiklen

Prins Henrik har inden for de seneste måneder skabt store overskrifter i pressen, når han er gået enegang og har ladet sin hustru, dronning Margrethe, repræsentere alene til flere store offentlige arrangementer.

Senest har det vakt opsigt. at regenten i onsdags måtte tage alene afsted til Nordgrønland for i første omgang at aflægge besøg i Ittoqqortoormiit, på Station Nord, på Thule Air Base samt i bygden Savissivik.

Ifølge Kongehusets kommunikationschef, Lene Balleby, har det hele tiden været meningen, at prinsgemalen først skulle støde til sin hustru fredag. Søndag formiddag klokken 10 bliver dronning Margrethe og prins Henrik således modtaget officielt sammen, når kongeskibet Dannebrog lægger til kaj i Upernavik.

Læs også:

Lars Hovbakke Sørensen, historiker, ekstern lektor ved Københavns Universitet og ekspert i kongehuset, mener at når dronningen i første del af rejsen har måtte tage afsted alene, så er det udtryk for en delvis svækket prins Henrik.

»Der er generelt en opfattelse i befolkningen af, at kongehusets medlemmer, herunder også prinsgemalen, bør deltage så meget, som det er muligt i officielle arrangementer og pligter. Men der er også en forståelse af, at hvis prins Henrik er syg eller svækket, så er det forståeligt, at han melder afbud. I øvrigt også noget, vi kendte fra tidligere tider med kongerne, når de kom op i alderen. Så deltog de heller ikke så meget, som de havde gjort før,« siger han.

Lars Hovbakke Sørensen peger på, at når prinsgemalen for eksempel ikke viste sig i forbindelse med dronning Margrethes stort anlagte 75 års fødselsdag, men alligevel dagen efter var frisk nok til at rejse til Venedig for at slappe af i gode venners lag, så er det absolut ikke velset blandt danskerne.

»Det viste meningsmålingerne ganske tydeligt. Folk er utilfredse og finder det uacceptabelt, når der sker sådan noget, som der gjorde omkring dronningens fødselsdag,« siger han.

Lars Hovbakke Sørensen tilføjer, at fordi der i dag er langt mere fokus på de enkelte, centrale personer indenfor kongehuset, kan popularitetskurven for den enkelte også svinge meget alt efter, om den generelle opfattelse er, at medlemmerne klarer sig godt eller dårligt.

»Det er faktisk noget, der er karakteristisk for kongehusene i hele Europa. Folks opfattelse af de centrale personer svinger rigtig meget måned for måned - ja nærmest uge for uge. Og det skyldes, at der i dag er langt mere "kontant afregning", fordi medierne følger enkeltpersonerne så tæt, som de gør,« siger han.

Kongehuseksperten mener ikke, at prins Henriks ind imellem temmelig overraskende adfærd i sig selv kan have afgørende indflydelse på, hvordan danskerne ser på kongehuset generelt.

»Men det er klart, at hvis der kommer en hel masse episoder og skandaler, så er det med til at trække i negativ retning i befolkningens øjne,« siger han.

Henriks enegang uden Margrethe

Mens Margrethe på det årlige sommertogt kun har været overladt til sig selv i et par dage, har prins Henriks fravær ved hendes side været mere markant ved en række andre lejligheder i dette kalenderår:

1/ For blot fire uger siden glimrede prinsgemalen ved sit fravær ved den svenske prins Carl Philips bryllup med Sofia Hellqvist i Slottskyrkan i Stockholm. Prins Henrik fravalgte bryllup og den efterfølgende fest og valgte i stedet at rejse til England, hvor han ugen inden det svenske bryllup deltog ved Royal Yacht Squadrons 200 års jubilæum.
1/ For blot fire uger siden glimrede prinsgemalen ved sit fravær ved den svenske prins Carl Philips bryllup med Sofia Hellqvist i Slottskyrkan i Stockholm. Prins Henrik fravalgte bryllup og den efterfølgende fest og valgte i stedet at rejse til England, hvor han ugen inden det svenske bryllup deltog ved Royal Yacht Squadrons 200 års jubilæum. Foto: TT NEWS AGENCY
Vis mere

2/ Det væltede ind med forargede læserindlæg på avisernes avisernes redaktioner, da prinsgemalen holdt sig væk fra samtlige officielle arrangementer i forbindelse med Dronning Margrethes stort anlagte 75 års fødselsdag.Dronningen afslørede det selv på et pressemøde få dage før fødselsdagen, da hun meddelte, at prinsgemalen desværre måtte melde afbud pga. sygdom. "Han har noget, der minder om influenza," sagde hun.Så på selve fødselsdagen den 16. april måtte Dronning Margrethe derfor køre karettur gennem København med kronprins Frederik ved sin side til at hjælpe med at vinke til folket.Dronningen sagde selv på dagen, da hun talte på Københavns Rådhus, at hun var meget glad for opbakningen, og om prinsgemalens fravær på den store dag lød det:"Kun savnede jeg min mand ved min side. Han ligger derhjemme og savner at være med, men jeg skulle hilse mange gange."
2/ Det væltede ind med forargede læserindlæg på avisernes avisernes redaktioner, da prinsgemalen holdt sig væk fra samtlige officielle arrangementer i forbindelse med Dronning Margrethes stort anlagte 75 års fødselsdag.Dronningen afslørede det selv på et pressemøde få dage før fødselsdagen, da hun meddelte, at prinsgemalen desværre måtte melde afbud pga. sygdom. "Han har noget, der minder om influenza," sagde hun.Så på selve fødselsdagen den 16. april måtte Dronning Margrethe derfor køre karettur gennem København med kronprins Frederik ved sin side til at hjælpe med at vinke til folket.Dronningen sagde selv på dagen, da hun talte på Københavns Rådhus, at hun var meget glad for opbakningen, og om prinsgemalens fravær på den store dag lød det:"Kun savnede jeg min mand ved min side. Han ligger derhjemme og savner at være med, men jeg skulle hilse mange gange." Foto: NIELS AHLMANN OLESEN
Vis mere

3/ Den 81 år gamle prins Henrik var dog ikke mere medtaget af sygdom i dagene omkring dronningens fødselsdag, end at han næste dag blev fotograferet i strålende humør, da han med en chauffør ved sin side blev spottet på en rasteplads syd for den dansk-tyske grænse med kurs mod Hamburg Lufthavn, hvorfra han steg på et fly til Venedig og opholdt sig i den italienske by weekenden over i gode venners lag.
3/ Den 81 år gamle prins Henrik var dog ikke mere medtaget af sygdom i dagene omkring dronningens fødselsdag, end at han næste dag blev fotograferet i strålende humør, da han med en chauffør ved sin side blev spottet på en rasteplads syd for den dansk-tyske grænse med kurs mod Hamburg Lufthavn, hvorfra han steg på et fly til Venedig og opholdt sig i den italienske by weekenden over i gode venners lag. Foto: Stephen Lock / i-Images
Vis mere

4/ Mest ydmygende og pinligt virkede det dog over for dronning Margrethe, da prins Henrik den 18. februar ved regentparrets fælles pressemøde for hollandske journalister forud for det hollandske regentpars officielle besøg i København for rullende kameraer fuldstændig overtog scenen.Det skete, da der fra pressekorpset blev spurgt til, hvordan terrorangrebet i København havde påvirket Danmark.Prins Henriks svar tog pludselig en overraskende drejning, da han havde talt sig varm og begyndte at beklage sig indgående over, hvorfor han her i landet ikke har titel af konge, når nu hans hustru er dronning."Hvorfor skal jeg være under min kone? Hvorfor? svarede han de måbende hollandske journalister.
4/ Mest ydmygende og pinligt virkede det dog over for dronning Margrethe, da prins Henrik den 18. februar ved regentparrets fælles pressemøde for hollandske journalister forud for det hollandske regentpars officielle besøg i København for rullende kameraer fuldstændig overtog scenen.Det skete, da der fra pressekorpset blev spurgt til, hvordan terrorangrebet i København havde påvirket Danmark.Prins Henriks svar tog pludselig en overraskende drejning, da han havde talt sig varm og begyndte at beklage sig indgående over, hvorfor han her i landet ikke har titel af konge, når nu hans hustru er dronning."Hvorfor skal jeg være under min kone? Hvorfor? svarede han de måbende hollandske journalister. Foto: Simon Læssøe
Vis mere