Flere personer på Facebook er forarget over, at hadegrupper mod det 16-årige mobbeoffer Fie Laursen ikke bliver lukket ned. Men det kan tage tid, forklarer ekspert.

Hvis nogen laver en hadegrupper om dig på Facebook, så må du hellere håbe på, at du har mange Facebook-venner. For det kræver en del kliks og anmeldelser til Facebook, før gruppen kan blive lukket.

- De har hos Facebook et system, som man kender i mange online systemer - nemlig et flagging-system, hvor man sætter et flag eller en advarsel på. Når tilpas mange har anmeldt noget, så ryger gruppen ind foran en ansat, forklarer Thomas Bigum, der er ekspert i sociale medier.

Sagt på anden vis, så kræver det altså, at virkelig mange gange går ind aktivt og klikker på 'anmeld siden', før at en medarbejder hos Facebook overhovedet registrerer, at der er problemer med den pågældende gruppe. Og først derefter vil det blive vurderet, om gruppen skal lukkes.

I tilfældet med Fie Laursen er der indtil videre mere end 214 personer, der har tilkendegivet , at de støtter hadesiden 'Alle os som hader Fie Laursen'. Siden blev oprettet tilbage i februar - kort efter, at Fie Laursen for første gang stod frem på tv med sin historie, men efter at Fie Laursen mandag atter stod frem på tv, er siden for alvor blevet mere aktiv. Mange debatindlæg er kommet til, omend de fleste kritiserer de ukendte personer, der har oprettet siden.

- Hvor sygt er det ikke lige det her? Stakkel pige alligevel, skriver Sanni Skallerup Jensen for eksempel.

Flere fortæller, at de har anmeldt siden, men selv om siden stadig findes, så skal man ikke give op. Andre lignende sider er desuden lavet om teenageren.

- Det med, at det er svært at lukke facebookgrupper handler bare om, at nok personer skal anmelde det, og at man skal vente tilpas lang tid på, at det havner på skrivebordet hos den facebookansvarlige. Og selvfølgelig er der en ansvarlig - vedkommende kan bare ikke være alle vegne, siger Thomas Bigum.

Det er dog allerede lykkedes at få slettet en hadeside mod Fie Laursen. Siden 'For alle der er trætte af Fie Laursen' blev slettet, efter at Fie Laursen stod frem søndag på tv og fortalte om tv-mobningen. Det var dog den pige, der havde oprettet siden, der selv slettede den. Og pigen har efterfølgende undskyldt, fortæller Fie Laursen til TV2. 

Men hvis ikke de, der opretter hadesiderne selv går ind og sletter dem, så er der altså ingen vej udenom end at folk blot bliver ved med at anmelde siden.

- Jeg ved ikke, hvor mange anmeldelser, der skal til. Jeg ved bare, at det er sådan man laver systemet. Det er helt sikkert kun Facebook, der kender svaret på det, og det er ikke noget, der er offentlig tilgængelig, siger Thomas Bigum.

BT har forsøgt at få et svar fra Facebook om, hvad der skal til for at få lukket en side, men ind til videre har det sociale medie ikke svaret. I Facebook retningslinier står der dog, at 'hadefuld retorik' samt 'mobning og chikane' ikke er tilladt.

Foruden hadesiderne mod Fie Laursen er der desuden også lavet rigtig mange fansider om mobbeofferet. For eksempel har fansiden 'Fie Laursen Support Site' fået mere end 4.000 positive tilkendegivelser, mens 'Fie Laursen fans' har fået mere end 2.700 tilkendegivelser.

Hvad mener du om Facebooks ageren i sagen? Deltag i debatten herunder.