Den danske militære indsats gennem fem år i Helmand er ikke lykkedes særlig godt, mener en af landets førende forsvarseksperter.

En ny rapport fra det amerikanske forsvar viser, at distriktet Gereshk i Helmandprovinsen, hvor Danmark stod i spidsen for NATOs indsats fra 2007 til 2011, nu har udviklet sig til at være det sted i hele Afghanistan, hvor Taleban er mest aggressiv, skriver Politiken.

- Jeg synes, at de her tal viser, at den danske militære indsats ved Gereshk ikke er lykkedes særlig godt, siger forsvarsekspert professor Mikkel Vedby Rasmussen fra Københavns Universitet til avisen.

Rapporten viser, at antallet af Talebanangreb i nogle dele af det gamle danske ansvarsområde er steget med op til 30 angreb per kvadratkilometer. Stigningen er dog især sket i de områder af distriktet, som danskerne har trukket sig tilbage fra i de seneste år, mens situationen ikke er forværret inde i selve Gereshk by. I dag er det kun selve byen og en radius af fem kilometer omkring den, som er fokus for NATO og de afghanske sikkerhedsstyrker i området, skriver Politiken.

- Men netop de områder, hvor vi i årenes løb har talt om succes for Danmark, er skrumpet kraftigt ind. I starten var det Afghanistan, så var det kun Helmand, så var det dalen nord for Gereshk og Armadillobasen, og nu er det Gereshk by, og dér går det måske heller ikke så godt. Det afspejler situationen meget godt, og det lugter ganske meget af taktisk tilbagetog, siger Mikkel Vedby Rasmussen.

BNB

SMS

Hitter på Facebook

Mere fra Få første måned for 9 kr.