Det er uhensigtsmæssigt at give medarbejdere i kommunen en bonus for at fjerne folk fra sygedagpenge, som det er sket i Ringkøbing-Skjern Kommune. Det mener ekspert i offentlig forvalting. Men ulovlig er det næppe, vurderer jurist.

Dagbladet Ringkøbing-Skjern skriver, at de 25 medarbejdere i kommunens sygedagpengeafdeling fik 100.000 kroner i bonus, fordi de skaffede kommunen en besparelse på 13 millioner kroner ved f.eks. at få folk over på andre ydelser, der er billigere for kommunen.

Medarbejderne har hver især fået en bonus på 4.00 kroner, og kommunens beskæftigelseschef Kim Ulv Christensen forsikrer Dagbladet Ringkøbing-Skjern om, at den økonomiske bonus ikke har gjort, at medarbejderne har tilsidesat borgernes retssikkerhed.

SFs kommunalordfører Kirsten Normann Andersen siger til BT, at hun vil tage sagen op med tre ministre i Folketinget. Hun tvivler på lovligheden af bonusserne.

Men der er ikke noget i vejen med at give bonusser som del af aflønningen i den offentlige sektor. Det forklarer Per Nikolaj Bukh, økonom og professor på Aalborg Univeristet og ekspert i kommunal ledelse og økonomistyring.

De individuelle bonusser for medarbejderne flugter med retningslinjerne i lønsystemet 'Ny Løn' for offentligt ansatte, forklarer han.

»Man kan få grundløn, funktionsløn, kvalifikationsløn samt resultatløn. Beløbet, som medarbejderne har fået i bonus, er også forholdsvis lille og uproblematisk. Bonussen er oven i købet kollektiv, hvilket er en fin ting. Så den del er håndteret rigtig fint,« siger Per Nikolaj Bukh, men tilføjer dog:

»Men når man gør det, skal man være meget påpasselig. Nogle af målene, man anvender, kan så tvivl om legitimiteten af de beslutninger, man træffer. Det sker her,« siger han om sagen fra Ringkøbing-Skjern.

»Du har med borgere at gøre, som i forvejen befinder sig i en presset situation. Hvis de oven i købet føler, at den medarbejder fra kommunen, du taler med, har en personlig og økonomisk interesse i at få din sag afgjort på en særlig måde, bliver sagsbehandlingen uhensigtsmæssig,« forklarer Per Nikolaj Bukh og bruger sig selv som eksempel:

»Jeg arbejder selv på et universitet. Og hvis man gav mig bonus for at udgive videnskabelige artikler, ville det være helt okay. For det er noget, der skal slides ekstra for. Og i stedet for at give forskere en høj løn, uden de laver noget, er det en god idé at give dem en bonus for at publicere artikler de rigtige steder. Til gengæld ville det være meget problematisk, hvis man gav mig en bonus for at snakke med dig. Så får man mistanke om, hvorvidt jeg har forstand på det, jeg snakker om, eller om jeg bare taler med journalister for at få en bonus.«

Jurist og rektor på Folkeuniversitetet Bente Hagelund kalder kommunens ordning »acceptabel«.

»Kommunens afgørelser om sygedagpenge skal altid træffes på et sagligt grundlag, og der må ikke inddrages uvedkommende hensyn som f.eks. kommunens økonomi eller sagsbehandlerens økonomi,« forklarer hun.

»På den anden side kan en kommune godt give medarbejderne en bonus eller et løntillæg for f.eks. effektivisering af sagsbehandlingen eller for at være bedre til at få syge borgere tilbage på arbejdsmarkedet. De to ting behøver ikke være i modstrid med hinanden. Jeg mener, at den ordning, som er beskrevet i artiklerne, er acceptabel.«