Danmark ligger i et smørhul. Vi er hverken specielt udsatte for jordskælv, tsunamier eller andre naturkatastrofer. Det eneste, der kan ramme vores yndige land, er aske. Det forklarer en geolog.

 - Det vi ser i øjeblikket, er lige præcis det, der rent faktisk kan ramme os, siger Poul Martin Holm, der er lektor i Geologi ved Københavns Universitets institut for geografi og geologi.

Han forklarer, at Danmark ligger sådan placeret, at vi er ret godt sikret mod andre af de typiske naturkatastrofer.

 - Nordsøen er så lavvandet, at tsunamier har svært ved at nå os. Og hvad angår jordskælv, så ligger vi godt nok lige på kanten af det skandinaviske grundfjeld, så her kan opstå jordskælv. Disse har dog været ret små indtil nu.

Asken kan vi dog ikke undgå, hvis vinden er rigtig. Og det er præcis, hvad den er i disse dage. Og vi skal være glade for at asken indtil nu befinder sig højt oppe i atmosfæren.

 - Ud fra undersøgelser af ler, kan vi se, at Danmark tidligere har været totalt dækket af aske. Så vi ved altså, at det kan blive meget værre, end det vi ser i dag.

Der er dog ingen grund til at flygte ud af landet lige med det samme. Lerundersøgelserne viser nemlig, at aske-katastrofen fandt sted for 55 millioner år siden. Det var i øvrigt i den forbindelse, at Atlanterhavet blev dannet, forklarer Geologen.