For få danskere dækker kameraerne på deres computere til. Det kan indbrudstyve udnytte, lyder det fra ekspert.

De fleste danskere sikrer deres hjem mod indbrud ved at låse hoveddøren, have en alarm eller ved at opsætte et kamera i hjemmet.

Men sidstnævnte kan have den stik modsatte effekt, forklarer Jørn Guldberg, ekspert i it-sikkerhed hos ingeniørforeningen IDA.

Hackere på et lavt teknisk niveau kan ifølge eksperten nemt skaffe sig adgang til dine kameraer og på den måde overvåge, om du er hjemme.

Dermed kan de nøje planlægge, hvornår det er praktisk at bryde ind i netop dit hjem.

»Folk bliver overvåget, uden at de ved det. De har måske sat et kamera op i stuen, fordi de på den måde føler sig mere sikre - men der er andre, der nemt kan følge med, forklarer Jørn Guldberg.

Det er også de indbyggede kameraer i computerne, der er i hackernes skudlinje.

Dæk kameraet til

Derfor anbefaler Jørn Guldberg, at man ikke bør lade kameraet stå utildækket til, når man ikke filmer eller tager billeder med det. Hackere kan nemlig få adgang til kameraerne, helt uden at du lægger mærke til det.

»Det er ikke så svært for en hacker at gå ind og overtage computeren og styre selve kameraet. Det er ikke sikkert, at man kan se, at der bliver taget billeder af en, fordi man behøver ikke at tænde lampen,« siger Jørn Guldberg.

Det er især igennem snydemails og usikre hjemmesider, at hackerne får skaffet sig adgang til en computer.

En ny undersøgelse foretaget af Userneeds på vegne af IDA viser, at kun hver femte dansker sørger for at tildække deres computerkameraer. Og det skal der laves om på.

Tag de nødvendige forholdsreger

Selv om der ikke findes et nøjagtigt tal på, hvor mange danskere der reelt bliver udsat for et hackerangreb, bør man ifølge Jørn Guldberg tage de nødvendige forholdsregler.

»Det er noget, man vil kunne rammes af. Når mindre end halvdelen har beskyttet deres computere, så er der en reel risiko. Det er kun et spørgsmål om, hvornår hackerne finder ud af, at her er der en nem vej ind,« advarer Jørn Guldberg.

Har du oplevet, at dit kamera er blevet overtaget af hackere? Så hører BT meget gerne fra dig. Send en mail til 1929@bt.dk eller skriv en besked til os her på Facebook.

/ritzau/