Er du blevet udsat for IT-kriminalitet? Så hører BT meget gerne fra dig. Send en mail til 1929@bt.dk eller skriv en besked til os her på Facebook.

It-kriminelle finder hele tiden nye måder at tjene penge på - og en af de metoder, der er blevet ekstremt udbredt, er såkaldt ‘ransomware’: Skadelig software, der låser dine filer og kræver løsepenge for at få adgang til dem igen. Særligt ét udbredt program skal du huske at opdatere, siger ekspert. 

Det rammer i stor stil både private og erhvervsdrivende, der får en besked på skærmen om, at deres data er blevet krypteret.

Typisk kræver hackerne et beløb på mellem 1.500 og 3.000 kr. fra private, mens summen kan være langt højere, når det handler om virksomheder.

Der findes ikke et samlet billede af problemets omfang, men ifølge eksperter er det i kraftig vækst. Eksempelvis registrerede it-sikkerhedsfirmaet i andet halvår af 2016 hele 382.425 forsøg på ransomware-angreb i Danmark. Det er en stigning på 157 procent sammenlignet med første halvår.

Peter Kruse, der er it-specialt hos CSIS Security Group, som overvåger angreb rettet mod danske virksomheder, melder også om en markant stigning.

Han oplyser, at der sidste år var over 550 danske virksomheder, som fik låst vigtige data.

»Jeg kender til flere, der desværre ikke har haft mulighed for at genetablere. Så har de valget mellem at betale eller lukke virksomheden,« siger Peter Kruse, der kalder ransomware for en »reel epidemi.«

Han peger på flere ting, der kan føre til ransomware. It-sikkerhedseksperten nævner bl.a. et specifikt problem, der ifølge ham er et 'kæmpe sikkerhedshul' på folks computere: At brugerne ikke har opdateret programmet Adobe Flash Player. Det er et program, der bl.a. bruges til at vise aktivt indhold på hjemmesider, og som de fleste har downloadet. Det bliver ikke opdateret automatisk, og hvis man har en forældet version liggende på sin computer, kan den være en åben dør for it-kriminelle.

»Vi ser, at det er det mest misbrugte, man overhovedet kan have på sin computer. Hvis man ikke har opdateret sin Adobe Flash Player, så kan de udnytte de sårbarheder, der måtte være, til at putte ransomware på din maskine,« siger Peter Kruse.

Han anbefaler derfor, at man opdateret programmet jævnligt, og hvis man er i tvivl om, hvorvidt man har den nyeste version, så slet den gamle udgave og geninstaller.

Udover Adobe Flash Player nævner han også, at computeren kan blive inficeret, når man åbner en fil eller trykker på et link, der aktiverer virussen. Det kan også ske, hvis man besøger usikre hjemmesider.

Antallet af sager om afpresning, som politiet registrerer, er næsten fordoblet fra 2010 til 2016. Sidste år modtog politiet 418 anmeldelser om afpresning, viser tal fra Danmarks Statistik.

Er du blevet udsat for IT-kriminalitet? Så hører BT meget gerne fra dig. Send en mail til 1929@bt.dk eller skriv en besked til os her på Facebook.