Et mystisk nummer chikanerer for tiden danske mobilkunder. I den anden ende smækkes røret på lige så snart, at man besvarer opkaldet. Ekspert råder folk til ikke at ringe tilbage, hvis man bliver udsat for noget lignende.
Et mystisk nummer chikanerer for tiden danske mobilkunder. I den anden ende smækkes røret på lige så snart, at man besvarer opkaldet. Ekspert råder folk til ikke at ringe tilbage, hvis man bliver udsat for noget lignende. Foto: Camilla Rønde

Flere mobilkunder har for nyligt oplevet at blive ringet op af det dansk-registrerede nummer 72 14 88 12, hvorefter der bliver smækket på efter ganske få sekunder.

Bag det mærkværdige nummer kan der ligge et større svindelnummer. Det fortæller Peter Kruse, der er sikkerhedsspecialist i it-sikkerhedsfirmaet CSIS. I så fald er svindlernes idé med opkaldene, at folk skal ringe tilbage til det danske nummer, for derefter at blive fratrukket et større beløb.

- I teorien kan det danske nummer fungere ligesom en "stråmand". Når man ringer til nummeret, viderestiller det en til et udenlandsk nummer, som så overtakserer ens opkald. Derfor vil jeg råde folk til at lade være med at ringe tilbage, hvis de bliver kontaktet af nummeret, siger han til bt.dk.

En af de mobilkunder, der er blevet kontaktet af det mystiske nummer, er Daniel Arentoft. Han blev også kontaktet af nummeret tilbage i december, men efter en kortvarig pause ringer nummeret nu til hans telefon igen.

- Jeg får nogen gange 10-15 opkald dagligt, så det føles som ren chikane. Det synes jeg mildest talt er hamrende irriterende, og jeg håber at telefonselskaberne kan sætte en stopper for det, siger han til bt.dk.

Hos TDC har de indtil videre fået 7 henvendelser om nummeret. Det undrer presserådgiver Rasmus Avnskjold, hvis der er tale om et svindelnummer, eftersom udbyttet for svindlerne umuligt kan være særlig stort.

- Til denne type svindel er der normalt tale om computere, som i korte perioder sættes til at lave måske 100.000 opkald. Men indtil videre ser der overhovedet ikke ud til at være tale om noget i den størrelsesorden. Derfor er det også meget begrænset, hvad en eventuel bagmand i Spanien kan få ud af det her, siger han til bt.dk.

Både hos Telenor og TDC er de nu gået i gang med at analysere nummeret nærmere for at finde ud af, om der er tale om et fupnummer, som udelukkende eksisterer for at snyde mobilkunderne for penge. I så fald kan teleselskaberne lukke ned for nummeret.

- Men for at vi kan lukke ned for et nummer, kræver det, at vi er 100 procent sikre på, at nummeret bruges til et svindelnummer. Det kræver et større arbejde, som vi er i gang med at udrede nu, siger Rasmus Avnskjold.

Er du også blevet kontaktet af nummeret 72 14 88 12? Så tip BT på mmla@bt.dk

SMS

Hitter på Facebook

Mere fra Få første måned for 9 kr.