Det psykedeliske stof lsd er igen populært blandt de unge, som mixer i en farlig cocktail med andre stoffer og alkohol.
Det psykedeliske stof lsd er igen populært blandt de unge, som mixer i en farlig cocktail med andre stoffer og alkohol. Foto: Nikolai Linares

Ekspert advarer om unges brug af lsd

Det er ikke alle og enhver, som tæt på deres 70 års fødselsdag pludselig er både hot og spændende. Igen. Men dét er præcis, hvad der er sket for fødselaren lsd. Et af historiens mest potente og legendariske psykedeliske stoffer er på banen igen. Og kan gå hen og blive et nyt banebrydende middel mod bl.a. svær depression.

Efter i årtier at have været forbudt, og dermed også bandlyst i forskningsøjemed, studeres lsd’ens virkninger og indflydelse på hjernen igen på livet løs rundt omkring i verden. Herunder på Imperial College i London, hvor den danske læge og hjerneforsker David Erritzøe er en del af en serie studier i psykedeliske stoffer.

Interessant stof

- Det er rigtig spændende. Vi taler om ekstremt interessante stoffer, som kan få betydning i terapeutisk sammenhæng. Derfor er det vigtigt, at vi kan undersøge stofferne ved hjælp af meget avancerede scanningsmetoder, som ikke var mulige for 40-50 år siden, da stofferne blev forbudt, siger David Erritzøe.

Netop nu forskes der i psilocybin svampe - der er nært beslægtet med lsd - i samarbejde med Johns Hopkins University i USA. Og her er holdet om kort tid klar til at indlede de første kliniske forsøg mod depression.

- Det skal prøves på personer, som er depressive og ikke har responderet på normal anti-depressiv behandling. Og hvis det virker, vil det næsten være et paradigmeskift indenfor behandling af en psykiatrisk lidelse. Håbet er, at stoffet kan katalysere et terapeutisk forløb, forklarer David Erritzøe. Inden længe er der planer om at opstarte de første hjernescannings-studier af lsd, så forskerne kan få kortlagt, hvordan lsd virker i hjernen.

LSD

Udbredt i hippie-miljøet

Det var også i forskningskælderen, at lsd’en opstod netop med henblik på brug i psykiatrien. Men det kraftige og farlige psykedeliske stof har gennem historien ført mennesker ud i svære psykoser, ligesom mord og selvmord er fulgt i kølvandet på lsd.

Men det var udbredelsen af lsd som rusmiddel i hippie-miljøet, der i 1966 førte til, at det blev forbudt ved lov.

Nu er det lsd’en inde i varmen igen. Ikke kun i sterile laboratorier, men også blandt de unge. En udvikling misbrugskonsulent Henrik Rindom fra Psykiatrisk Center på Hvidovre Hospital følger nøje.

Han er både overrasket og bekymret over, hvor mange der rent faktisk bruger det og har prøvet at tage det. Og mest af alt over, hvordan det bliver brugt.

De unge laver, hvad han kalder ’party-surfing’, indtager eksempelvis kokain og alkohol og ’spæder’ rusen op med et frimærke lsd - et stykke trækpapir vædet med stoffet - for at opnå den helt specielle hallucination, der er forbundet med lsd.

- Når de blander på kryds og tværs og ikke ved, hvad det er, de leger med, går det galt. Faren er, at de bliver så psykotiske, at de ikke ved, hvor de er, eller hvad de laver. Så bliver trippet forbundet med en betydelig angst, forklarer Henrik Rindom.

Brænder hjernen af

24-årige Peter - som ønsker at være anonym - har prøvet lsd mellem fem og ti gange og er en ’party-surfer’. Han har bl.a taget stoffet sammen med kokain og GBH, også kendt som Fantasy.

- Jeg har aldrig haft et dårligt trip og mine oplevelser har været lidt forskellige. Én gang stod jeg til en koncert på Roskilde, hvor jeg var sikker på, at jeg sad på en solfyldt strand med palmer og det hele. Selvom det var øsende regnvejr. En anden gang var jeg til en technofest, hvor jeg begyndte at græde, fordi jeg syntes, at lysshowet var så smukt. Jeg græd simpelthen af lykke.

- Jeg har altid haft utrolig meget respekt for lsd, fordi jeg ved, hvad det er i stand til at gøre ved mit hoved. At din hjerne simpelthen brænder af. Og derfor har jeg altid kun taget det sammen med mennesker, jeg føler mig tryg med, siger Peter.

I London sidder læge David Erritzøe og kalder det ’ikke særlig smart’ at blande lsd med andre stoffer og bruge det kritikløst:

- Vi har at gøre med ekstremt potente stoffer, som skal benyttes med stor forsigtighed under meget kontrollerede forhold og på den rigtige måde af folk, der er klar til det og har forstand på det.

LÆS PÅ BT.DK/PLUS HELE HISTORIEN OM FØDSELSDAGSBARNET LSD

SMS

Hitter på Facebook

Mere fra Få første måned for 9 kr.