Fire ud af fem forældre vil have børns internet-adfærd på skoleskemaet for at sikre, at børnene lærer de rigtige ’færdselsregler’ på det glubende store og ofte uoverskuelige overflødighedshorn af viden - og løgn, fup og fidus.

Det viser en helt ny undersøgelse, foretaget af Ingeniørforeningen i Danmark, IDA.

Samtidig viser undersøgelsen, som har flere end 2.000 besvarelser, at et lige så stort antal forældre - fire ud af fem - taler med deres børn om, hvad de skal være opmærksomme på, når de surfer rundt på nettet. Og gør opmærksom på, hvilke faldgruber og farer der lurer derude i cyberspace.

Stor passiv gruppe

»Vores undersøgelse viser, at knap fire ud af fem af de adspurgte taler med deres børn om, hvordan man gebærder sig rigtigt på nettet. Men den viser også, at flere end hver femte ikke har haft en snak med børnene om sikkerhed, færdselsregler og god opførsel.

Læs også:

Det kommer bag på mig, at det er så mange. For det er alt for stor en gruppe. Jeg kan frygte, at de forældre slet ikke er klar over, hvad de risikerer at udsætte deres børn for ved at være passive,« siger Jørn Guldberg, som er sikkerhedsspecialist og talsmand for ingeniørforeningen om it-sikkerhed.

Når netop IDA har valgt at lave undersøgelsen med navnet ’Børns adfærd på nettet’ skyldes det, at ingeniørforeningen betragter sig selv som teknologiens stemme, og at den derfor også har pligt til at udbrede kendskabet til det ansvar, der bør følge med, når børn surfer rundt.

»Det kan jo være meget sødt at sidde og se et lille barn surfe på en iPad, men barnet ved altså ikke, hvad der sker. Og når mindre end 80 procent af forældrene har haft en snak med børnene om, hvordan de skal forholde sig, så er det alt for få. Du vil jo heller ikke lade dit barn lege med en elektrisk boremaskine uden først at vise, hvordan den virker. Ligesom du som forælder, når dit barn skal begynde i skole, også viser den mest sikre skolevej,« siger Jørn Guldberg.

Sammenfald?

Det fremgår ikke af undersøgelsens resultat, om de præcis 78 procent, som svarer, at de taler med deres barn om netadfærd, er de samme 78 procent, som mener, det bør indgå som en naturlig del af undervisningen i folkeskolen.

Tjek også her

Søger du mere viden om, hvordan dit barn bør gebærde sig på internettet, kan du helt simpelt lave en Google-søgning med ordene ’børn’, ’sikkerhed’ og ’internet’.

Så myldrer det frem med links til emnet både fra private firmaer og offentlige institutioner og organisationer.