Aarhus Universitet
Aarhus Universitet Foto: Axel Schütt

En eksamen på medicinstudiet på Aarhus Universitet betød, at 156 ud af 157 eksaminanter fik topkarakteren 12. De måtte nemlig have svarene med ind.

De kommende læger var i fredags oppe til deres hjerte-lunge-kar-eksamen, som blandt andet skulle tjekke deres kundskaber i folkesygdomme som rygerlunger og hjerte-kar-sygdomme.

Men eksaminanterne fik en - måske lidt for - hjælpende hånd af universitetet, for eksamenen var nemlig hverken spritny eller ukendt for de studerende. Den var sammensat af spørgsmål fra fire tidligere eksamener, som de medicinstuderende ikke alene kendte, men endda måtte have med ind. Inklusiv de korrekte svar.

Læs også:

Det betød ifølge en resultatoversigt, som BT er kommet i besiddelse af, at alle bortset fra én af de 157 studerende fik et 12-tal med sig hjem. Den sidste måtte 'nøjes' med et 10-tal.

BT EFTERLYSER: Er du en af de studerende, der var til eksamen? Så vil BT gerne i kontakt med dig, hvis du vil fortælle din historie. Skriv til 1929@bt.dk

På Aarhus Universitet bekræfter institutleder på Institut for Klinisk Medicin, Kristjar Skajaa, resultatet, og kalder det en »bommert«, at de studerende fik genbrugte spørgsmål.

»Vi skal offentliggøre de tidligere eksamenssæt, så der er ikke noget forkert i, at de studerende havde dem med ind. De må have alle hjælpemidler med ind,« siger han og fortsætter:

»Men som jeg skrev i en mail til eleverne, hvor jeg undskyldte, er det helt åbenlyst, at der er sket en fejl hos os. Vi kom til at genbruge nogle tidligere eksamensspørgsmål, som vi ikke skulle have gjort,« siger han.

Læs også:

Kristjar Skajaa forklarer, at man normalt først må begynde at genbruge eksamensspørgsmål, når man har en database med mindst 10.000 af slagsen. Op til eksamenen i fredags havde instituttet kun cirka 400.

De medicinstuderende, der var til eksamenen, får lov til at beholde deres karakterer, for som han siger:

»De har jo ikke gjort noget forkert.«

Men selvom de studerende ikke fik testet deres kundskaber under ordentlige forhold, mener han dog, at man ikke kan tillade sig at tvivle på de kommende lægers evner.

»Resultatet her er en kombination af, at de studerende har været velforberedte og lynhurtigt kan genkende spørgsmålene. Så det er helt hen i vejret at sige, at de ikke kan deres stof. Under normale omstændigheder ville karaktererne bare have fordelt sig i en normal fordelingskurve. Der ville stadig være en del, der havde fået topkarakterer, og selvfølgelig nogen, der havde noget lavere karakterer, men formentlig ville ingen være dumpet,« siger institutlederen med henvisning til tidligere års eksamener.

Læs også:

Kristjar Skajaa fortæller, at man nu vil lave nye, unikke spørgsmål til de kommende eksamener, så »bommerten« ikke vil gentage sig.

BT har været i kontakt med flere studerende, der var oppe til eksamenen, men som ikke ønsker at stå frem. Nogle af frygt for at det vil skade deres ry på universitetet og måske svække deres chancer for at få arbejde senere.

Det afviser Kristjar Skajaa dog helt.

»Frygten er helt ubegrundet. Tværtimod vil vi meget gerne høre de studerendes holdning og konstruktive input for at kunne gøre tingene bedre,« siger han.

SMS

Hitter på Facebook

Mere fra Få første måned for 9 kr.