En 45-årig mand er dømt for at videresælge tv-koder. Mandens forsvarer mente dog ikke, at der er bevis for, at udstyret er brugt ulovligt og har anket dommen. Det skriver Dagbladet Holstebro.

Den 45-årige, der tidligere har boet i Hjerm, blev mandag eftermiddag dømt 20 dages betinget fængsel og kan ydermere se frem til et krav fra to tv-udbyderne, der vil sagsøge manden for tabt fortjeneste.

Manden var tiltalt for i knap to år at have solgt koder, der gør, at 53 kunder har haft adgang til Viasat eller Canal Digital.

Sagen udspringer af en ransagning, som politiet foretog på mandens private adresse i Hjerm i 2013, hvor der blev fundet to såkaldte dreamboxe, som kan bruges til at dele tv-koder, gemt væk på et loft.

Manden, der er uddannet elektroteknikker og har sit eget firma, fortalte, at de to bokse stod på loftet, fordi det var mest praktisk, og han havde dem for at undersøge, om hans firma var skyld i nogle af de problemer, som kunderne oplevede med tv-signalerne.

Manglende fældende beviser

Der manglede bevis for, at koderne var blevet brugt af kunder til tv-koder. Strømmen i huset var nemlig på mystisk vis blevet afbrudt, da politiet var på ransagning, hvilket gjorde det umuligt at undersøge, hvor mange kunder, der modtog koder fra udstyret. Der var heller ingen beviser for, at manden nogensinde havde modtaget betaling for tv-koderne

Retten mente dog, at udstyret og to lister med brugernavne og koder, som manden ikke ville oplyse, hvor han havde fra, var nok til, at manden blev kendt skyldig i alle forhold han var tiltalt.

Viasat og Canal Digital havde tilsammen krævet en erstatning på 240.000 kroner, men da manden kun blev dømt for at have solgt tv-koder i en del af den periode, som han oprindeligt var tiltalt for, fik de ingen erstatning, men må anlægge en civil retsag.

Det var mandens ekskone, der havde anmeldt ham.

Uenige dommere

Dommer og lægdommere var dog ikke enige i, om manden var skyldig eller ej.

En enkelt dommer mente, at manden skulle frifindes, mens de to øvrige mente, at manden var skyldig.

Efter en kort samtale med sin forsvarer, Bjarne Vium, valgte manden at anke dommen til landsretten.

»Vi mener, at dommen er forkert,« siger Bjarne Vium.

»Muligheden for, at manden har gjort det, er ikke ens betydende med, at han faktisk har gjort det,« siger Bjarne Vium, der i sin procedure brugte et eksempel med en boret knallert.

»Man må gerne bore en knallert og køre rundt på den på en privat mark. Det er først, hvis man kører på en offentlig vej, at man bryder loven. I denne sag er der ikke et eneste bevis på, at manden har brugt udstyret til at bryde loven,« siger Bjarne Vium, der ankede sagen til landsretten for at få manden frifundet.