Søndag ankom Vladimir Valiants fireårige søn til Danmark, efter han med sin syvårige søster har været bortført af børnenes mor i Brasilien i 18 måneder. Begge børn har ikke set deres fædre endnu, da de lige nu er i kommunens varetægt.

»Det er en følelse af stor glæde og lykke. Jeg er overvejende glad og lykkelig, men også frustreret og vred over en vanvittig sag, som har fået lov til at udvikle sig over så lang tid«

Sådan beskriver faren Vladimir Valiant nyheden om sin søn og sønnens søsters hjemkomst søndag, efter børnene har været bortført i Brasilien i 18 måneder.

Selvom børnene og deres mor igen er tilbage i landet, har Vladimir Valiant ikke set dem endnu.

»Børnene er ifølge aftale med os fædrene og Københavns Kommune anbragt et sikkert og trygt sted, hvor et team fra kommunen gør deres bedste for at afhjælpe i denne situation. Jeg ved ikke, hvor lang tid der går, før jeg får min søn at se igen; det vigtigste er jo at de bliver hjulpet og alt foregår på så skånsom en måde, som overhovedet muligt.« fortæller 54-årige Vladimir Valiant, der er i kontakt med de kommunale ansatte døgnet rundt.

Børnene - på henholdsvis 4 og 7 år - har samme mor, men hver deres far. Begge fædre har forældremyndigheden over deres barn.

Moren blev anholdt, da hun og børnene landede i Kastrup Lufthavn. Hun er sigtet for bortførelsen, men hun vil i øjeblikket ikke blive fremstillet for en dommer og krævet varetægtsfængslet.

Vladimir Valiant ved ikke, hvor lang tid der vil gå, før han ser sin søn.

»Vi skal have fundet ud af, hvad der er op og ned, og hvordan vi skal hjælpe børnene til at få et godt og et trygt liv,« siger Vladimir Valiant, der ikke ved, hvordan børnene har haft det i de måneder, de har været væk.

For ham er det vigtigt at tage hensyn til begge børn, der på et tidspunkt ikke længere kommer til at bo sammen, når de skal bo hos hver deres far.

»Vi skal ikke unødigt skille dem ad. Peter og jeg bor tæt på hinanden geografisk, og vi vil fortsat gerne have, at børnene skal ses hinanden i meget høj grad. Når børnene skal starte i ny skole og institution, vil de gå det samme sted. Jeg har et udmærket forhold til Peter. Vi har en fælles forståelse for de fleste ting omkring. Vi er forskellige, men vores mål og idéer i forhold til børnene er vi enige om,« siger Vladimir Valiant.

Han fortæller, at han har et udmærket forhold til den anden far, og at de har en fælles forståelse for, hvad der skal ske med børnene. Han er desuden også interesseret i, at det skal fungere mellem børnenes mor og ham.

»Naturligvis er det vigtigt at samarbejde. Min vigtigste opgave var at få min søn hjem til både sin far og mor. Det er i børnenes interesse at have begge deres forældre,« siger Vladimir Valiant, der heller ikke har været i kontakt med moren, siden hun landede i Danmark.

Moren forsvandt med børnene i marts 2016 i forbindelse med, at myndighederne tildelte faren til det ældste barn den fulde forældremyndighed.

Siden har hun været eftersøgt og varetægtsfængslet i absentia, men politiet har ikke fundet det nødvendigt at kræve hende fængslet ved hjemkomsten.

Moren har medvirket i både danske og udenlandske tv-udsendelser, hvor hun har forsvaret beslutningen om at bortføre sine to børn. Her har hun anklaget børnenes fædre for at have været voldelige og misbrugende. Men de danske myndigheder har hverken kunnet dokumentere vold eller overgreb.

Hun har søgt om asyl i Brasilien i marts 2017. Mens hendes sag er blevet behandlet, har hun haft midlertidig opholdstilladelse i landet.

Vladimir Valiant med sønnen Leonardo og sønnens søster Aia. Vis mere