En ny lydfil kan ifølge flere eksperter tolkes som et tegn på, at PET har været involveret i CIA-planer, der havde til formål at dræbe en højtstående al-Qaeda-leder.

Politiets Efterretningstjeneste (PET) har deltaget mere aktivt i sporingen af terrorister, end det hidtil er kommet frem.

Sådan lyder vurderingen fra flere eksperter på baggrund af nye oplysninger, som Morgenavisen Jyllands-Posten bringer.

En båndet samtale mellem den tidligere PET-agent Morten Storm og hans kontaktperson i efterretningstjenesten sår tvivl om, hvorvidt PET-chef Jakob Scharf har talt sandt, når han har forklaret, at PET ikke deltager i drab på civile i udlandet, siger eksperterne.

De tolker samtalen som en plan, der handler om at spore den højtstående al-Qaeda-leder Abu Basir og ramme ham ved et droneangreb. PET var ifølge Jyllands-Posten med til at lede operationen og sende oplysningerne videre til den amerikanske efterforskningstjeneste CIA.

Den båndede optagelse giver PET et forklaringsproblem, forklarer Lars Erslev Andersen, seniorforsker på Dansk Institut for Internationale Studier.

- PET har sagt, at man ikke deltager i drab på civile i udlandet, men holder dette materiale, er det en dokumentation af, at PET er aktivt involveret i at opspore og medvirke til likvidering af al-Qaeda-terrorister i udlandet, siger han.

PETs tidligere operative chef, Hans Jørgen Bonnichsen, mener, at samtalen viser, at PET er særdeles udfarende.

- Samtalen peger på, at PET er særdeles aktiv i forhold til det her med at eliminere personer i udlandet, og det stemmer ikke umiddelbart med Jakob Scharfs forklaring. Det virker som forberedelsen af et droneangreb, man taler om, og man får indtrykket, at PET næsten er mere udfarende end CIA, siger han.

Den tidligere PET-chef vurderer oplysningerne som så alvorlige, at der er grundlag for at indlede en strafferetlig efterforskning af sagen.

Hverken PET eller justitsminister Morten Bødskov har ønsket at kommentere sagen over for Jyllands-Posten, men Enhedslistens retsordfører Pernille Skipper betegner sagen som »vanvittig« på sin twitterprofil.

Morten Storm kom i mediernes søgelys, da han tidligere på året fortalte, hvordan han i samarbejde med PET har jagtet topterrorister i udlandet. Han fandt blandt andet frem til al-Qaeda-lederen, al-Awlaki, som siden blev dræbt i et amerikansk droneangreb.

SMS

Hitter på Facebook

Mere fra Få første måned for 9 kr.