For første gang har forskere målt både lyd og lys fra to neutronstjerners kollision, der skete for over 100 millioner år siden. De nye observationer vil gøre os klogere på universet, siger ekspert

Det er sjældent, at forskere ligefrem hopper og danser af glæde.

Men det skete for nylig, da der kom et gennembrud af de helt store inden for astronomiens verden.

Og i går blev nyheden afsløret uden for den lukkede kreds af rumforskere, der har holdt på hemmeligheden siden 17. august i år.

For første gang i verdenshistorien har astrofysikere opfanget både tyngdebølger og elektromagnetiske signaler fra to neutronstjerners kollision, der skete for over 100 millioner siden.

Med andre ord har forskerne målt både lys og lyd fra den samme hændelse i universet, hvilket de ikke hidtil har været i stand til.

De banebrydende opdagelser, der giver os nye værktøjer til at forstå universet, blev i går offentliggjort på et pressemøde afholdt af European Southern Observatory (ESO).

Her præsenterede videnskabsmænd fra det amerikanske LIGO-observatorium samt forskere fra det italienske Virgo-observatorium målingerne.

Teorien om tyngdebølger, der bedst kan beskrives som små svingninger i tid og rum, blev dog allerede nedfældet af den tyske fysiker Albert Einstein for omkring 100 år siden.

»Einstein forudsagde det her, og det har så taget rigtig mange år, før man kunne måle det. Han havde rent faktisk ret,« siger Troels Harmark, der er lektor på Niels Bohr Institutet og forsker i teoretisk partikelfysik og kosmologi.

Mere præcist billede af universet

Han er ikke i tvivl om, at de nye opdagelser vil gøre os meget klogere på universet og dets historie.

»Vi får et meget mere præcist billede af, hvordan universet ser ud omkring os, og alle de begivenheder, der sker. Vi har også mulighed for at stille den nye viden op mod de teorier, vi allerede har om, hvad der foregår i universet, og gøre dem mere præcise,« siger Troels Harmark til BT.

For at gøre det mere forståeligt sammenligner han tyngdebølger og elektromagnetiske bølger med høre- og synssansen.

»Før man kunne opfange tyngdebølger, havde man kun én sans - synssansen - dvs. de elektromagnetiske bølger. Nu har man pludselig en helt ny sans, som man kan opfange signaler fra universet med. Det er lidt lige som at se film uden lyd på. Nu kan man se film med lyd på,« siger forskeren.

Viden om grundstoffer

Udover at kombinationen af tyngdebølger og elektromagnetisk stråling kan give et væld af informationer om, hvad der sker i en kollisionen af neutronstjerner, kan det også give os helt ny viden om, hvordan tunge grundstoffer som guld og platin bliver dannet og spredt i universet.

Der er danske forskere bag dele af den opdagelse, der i går blev præsenteret.

Signaler fra blandt andet rumfartøjet Integral har resulteret i den første måling af tyngdebølger og gammaglimt fra en kollision af to neutronstjerner. Og rumfartøjets evne til at bidrage i opdagelsen bygger blandt andet på danske røntgendetektorer, som DTU Space har været med til at udvikle.

»Det her kan med lidt god vilje sammenlignes med tidligere store gennembrud i astronomien. Som da Galileo i 1600-tallet revolutionerede astronomien og opfattelsen af universet ved hjælp af bedre teknologi i form af det første egentlige teleskop,« siger Søren Brandt, der er astroforsker og seniorforsker på DTU Space, til Ritzau.