Lyt til artiklen

Indsatte og ansatte forlader statsfængslet i Vridsløselille.

I mere end 150 år har Vridsløselille Statsfængsel huset nogle af rigets værste kriminelle. Drabsmænd, narkoforbrydere – og ikke mindst Egon Olsen. Nu er fængslets dage talte.

Kriminalforsorgen har besluttet, at Vridsløselille skal lukke, og frem mod jul vil størstedelen af de 130 indsatte blive flyttet til andre fængsler rundt om i landet.

Arkivfoto: Lars Laursen
Arkivfoto: Lars Laursen Foto: Lars Laursen
Vis mere

Egentlig var det planen, at det gamle fængsel i Albertslund først skulle lukke i løbet af næste år eller i begyndelsen af 2017. Man ville vente på, at de indsatte kunne flyttes til et nyt, moderne fængsel ved Nørre Alslev på Falster, som skal være en direkte erstatning.

Olsen-banden-filmene begyndte ofte med en scene, hvor Egon Olsen blev sluppet ud af Vridsløselille Statsfængsel. Her er det en scene fra 'Olsen-banden går amok' fra 1973 - den 5. i rækken af 14 Olsen-banden-film. Her Egon, Benny og Kjeld spillet af Ove Sprogøe, Morten Grunwald, Poul Bundgaard.
Olsen-banden-filmene begyndte ofte med en scene, hvor Egon Olsen blev sluppet ud af Vridsløselille Statsfængsel. Her er det en scene fra 'Olsen-banden går amok' fra 1973 - den 5. i rækken af 14 Olsen-banden-film. Her Egon, Benny og Kjeld spillet af Ove Sprogøe, Morten Grunwald, Poul Bundgaard. Foto: Svend Aage Mortensen
Vis mere

Det nye fængsel er dog langtfra færdigt. Derfor kom det som lidt af et chok for Fængselsforbundets tillidsmand på Vridsløselille Jesper Dalbye, da han onsdag fik at vide, at han og de omtrent 230 ansatte skal finde nye arbejdspladser.

»Så sent som for fire dage siden fortalte ledelsen, at fængslet først skulle lukke til næste år,« siger tillidsmanden:

»Hvad er det, der gør, at Kriminalforsorgen på så kort tid vælger at ændre beslutningen? Det er simpelthen urimeligt over for medarbejderne, som står i uvished,« siger Jesper Dalbye.

170 flytter med

Cirka 50-60 af Fængselsforbundets 170 medlemmer på stedet vil blive flyttet til Falster, når det nye fængsel åbner. De får tilbudt midlertidige arbejdspladser andre steder i landet, mens andre ansatte skal flyttes permanent.

Kriminalforsorgens direktør for Sjælland Rasmus Andersen erkender, at forløbet omkring den pludselige lukning ikke har været kønt: »Men de nødvendige beslutninger er først blevet taget de seneste dage, så vi havde ikke mulighed for at melde ud tidligere,« siger Rasmus Andersen.

Her ses en scene fra 'Olsen Banden går i krig'. Her Kirsten Walther (Yvonne), Ove Sprogøe (Egon), Poul Bundgaard (Kjeld) og Morten Grundwald (Benny).
Her ses en scene fra 'Olsen Banden går i krig'. Her Kirsten Walther (Yvonne), Ove Sprogøe (Egon), Poul Bundgaard (Kjeld) og Morten Grundwald (Benny). Foto: Ukendt
Vis mere

Journalisten John Londskogs udgiver billedværk om Olsen-banden filmene "Skide godt, Egon 30 år med Olsen Banden". Her er det Morten Grunwald (tv), Kirsten Bundgaard og Ove Sprogøe foran baghuset, hvor Keld og Yvonne boede i en menneskealder sammen med lille Børge.
Journalisten John Londskogs udgiver billedværk om Olsen-banden filmene "Skide godt, Egon 30 år med Olsen Banden". Her er det Morten Grunwald (tv), Kirsten Bundgaard og Ove Sprogøe foran baghuset, hvor Keld og Yvonne boede i en menneskealder sammen med lille Børge. Foto: JØRGEN JESSEN
Vis mere

Han fortæller, at lukningen blandt andet skyldes, at fængslet længe har haft problemer med sikkerheden. Blandt andet har Ekstra Bladet afsløret, at indsatte i flere omgange har været i stand til at skaffe kopier af fængslets systemnøgler og opholdt sig i fængslet kælder, hvor de ikke må være.

I stedet for at investere i forbedret sikkerhed kort inden fængslets udløbsdato gav det bedre mening at flytte fangerne til andre steder, lyder analysen fra Rasmus Andersen.

»På grund af en lavere kriminalitetsrate og succes med brugen af fodlænker er der god plads i landets fængsler. Det valgte vi at udnytte,« siger han.