Den omstridte afdelingschef i Rigspolitiet Bettina Jensen skal nu forklare sig i vennetjeneste-sag, hvor hun sikrede en tidligere kollega og en tidligere samarbejdspartner konsulentopgaver for mere end 20 mio. kroner på bare tre år i perioden 2011 og 2013.

Som BT har afsløret de seneste to uger, kom opgaverne ikke i udbud ligesom indgåede aftaler uden budgetrammer efterfølgende resulterede i udbetalinger på op til 4,6 millioner kroner på bare et halvt år.

De to konsulenter - Christine Thorsen og Mariann Færø - blev hyret, fordi de i forvejen kendte Bettina Jensen fra deres fælles fortid i DR.

Nu skal Bettina Jensen så redegøre for forløbet i sagen.

Det fremgår af et svar til Folketingets retsudvalg på baggrund af et spørgsmål stillet af Dansk Folkepartis Peter Kofoed Poulsen, der har bedt justitsminiter Søren Pind (V) om en redegørelse i sagen.

‘Den omtalte artikel i BT fra den 26. juni er blandt andet udarbejdet på baggrund af en omfattende aktindsigt i materiale fra Rigspolitiet fra 2011 og frem. Rigspolitiet har i forløbet konstateret, at udbudsreglerne i nogle tilfælde ikke er blevet overholdt. I lyset heraf er den ansvarlige chef blevet anmodet om at udarbejde en samlet redegørelse for de forhold, som aktindsigten adresserer, herunder for samarbejdet med de to konsulentfirmaer, som er nævnt i BT’s artikel,’ skriver Rigspolitiet i svaret til Folketingets retsudvalg.

Rigspolitiet bekræfter overfor BT, at den ‘ansvarlige chef’ er Bettina Jensen.

»Det er godt, at der bliver taget fat i den her sag, og at den bliver fuldt belyst. Det som BT har beskrevet sender et utroligt dårligt signal. Det her er en sag, vi vil følge helt til dørs,« siger retsordfører for Dansk Folkeparti Peter Kofoed Poulsen til BT.

Da Rigspolitiet undersøger sig selv i sagen, skal Kammeradvokaten - der er statens uafhængige advokat - validere redegørelsen, fremgår det af svaret.

Og det er Peter Kofoed Poulsen også tilfreds med.

»Så kommer der også en uvildig vurdering ind over, og så må vi tage stilling til, om der skal ske mere i sagen, når redegørelsen foreligger,« siger han.

I svaret understreges det også, at der fra juni 2014 tilsyneladende er strammet op på brugen af konsulentydelser i Rigspolitiet. Derfor vil der blive lavet en redegørelse mere.

»For at sikre at disse retningslinjer virker efter hensigten har Rigspolitiet besluttet, at der i efteråret 2016 gennemføres en nærmere undersøgelse af indkøbet af konsulentydelser siden starten af 2015,” står der i svaret til Folketingets retsudvalg.

Justitsminister Søren Pind (V) er i øjeblikke på ferie, og han vil derfor ikke kommentere sagen.