Foto: Alarm112midtjylland (arkiv).

Ved du noget om sagen? Så hører BT meget gerne fra dig. Send en mail til 1929@bt.dk eller skriv en besked til os her på Facebook.

Det er ikke første gang, at et handicappet barn har forladt institutionen Egeskovhus i Hald Ege.

Søndag aften blev den syv-årige og multihandicappede Sara fundet død i en sø tæt ved den ellers sikrede institution, hvor hun opholdt sig til daglig.

Men i november måned forlod en 16-årig autistisk dreng også institutionen i et ubevogtet øjeblik. Han blev efterlyst af politiet og heldigvis fundet i god behold.

BRITAIN-SECURITY/

Drengen var blevet oprevet over en episode på institutionen og var gået udenfor for at køle af. Men pludselig kunne personalet ikke se ham længere. Det forklarede vagtchef ved Midt- og Vestjyllands Politi, Jens Claumarch til TV Midtvest tilbage i november.

Men søndag skete det igen. Og denne gang med dødelig udgang. På en eller anden måde - det vides endnu ikke hvordan - så fik syv-årige Sara lukket sig ud af institutionen og gik sin vej uden nogen opdagede det. Den svært handicappede pige druknede i en sø i nærheden.

Ole Elbæk er Familie- og Rådgivningschef i Viborg Kommune. Han forklarer, at der endnu ikke er skabt et overblik over hvad der gik galt.

Folkemødet2017

»Jeg vil gerne sige, at vi er dybt berørte af denne tragedie. Vi kan ikke beklage det nok, at det er sket for et barn, som er i vores varetægt,« siger han.

Er der ikke sikring på døre og vinduer eller på anden måde forhindring på, så de her børn ikke kan komme ud?

»Jo, der er sikringer. Dørene er låst, og der er hegn rundt om institutionen. Derfor forstår vi endnu ikke, hvordan det er sket.«

I november sidste år forlod en 16-årig autistisk dreng også institutionen. Han blev efterlyst af politiet. Heldigvis så blev han fundet i god behold. Hvorfor sker det her så igen nu?

»Jeg er ikke sikker på, at man kan sammenligne de to episoder. Der var forskellige forløb og omstændighederne var forskellige.«

Der er tale om to børn, som er anbragt på jeres institution. De har begge to forladt området uden at nogen så dem. Hvorfor er det ikke sammenligneligt?

»Drengen var gået i vrede. Det var pigen her ikke. Men vi skal selvfølgelig følge op på det, så det aldrig sker igen. Jeg kan dog ikke sige præcist hvordan endnu, før vi har skabt klarhed over, hvad der er sket.«

17BWEMikkel-Boe-F-1-103047.jpg

Efter episoden i november, hvor en autistisk dreng forlod området, hvad har I så helt konkret gjort for at sørge for at det ikke skulle ske igen?

»Jeg ved, at der er blevet gjort noget, men jeg har ikke detaljerne på rede hånd. jeg kan ikke sige præcist hvad tiltagene har været.«

Kan du forstå det, hvis nogle forældre er bange for at aflevere deres børn hos jer? Nu er to børn jo forsvundet fra institutionen og et af børnene døde.

»Ja, det kan jeg faktisk godt forstå. Derfor vil vi også tage kontakt til forældrene og lytte til deres bekymringer.«

Peter og June Belli

Hvad gør I så nu efter denne tragiske sag?

»Jamen, vi endevender alle de procedurer, som vi har på institutionen. Vi må spørge os selv, om det er tilstrækkeligt det, vi har. Vi skal sørge for, at det her aldrig sker igen,« siger Ole Elbæk.

Viborg Kommune har mandag meldt ud, at der indledes en decideret undersøgelse, der skal skabe klarhed over hvad der præcist skete søndag aften.

Formand for VIborg Kommunes børne- og ungdomsudvalg, Claus Clausen (V) siger til tvmidtvest.dk, at kommunen er frygteligt kede af situationen og den skade, som de har forvoldt familien og barnet.

»Vi kan ikke skrue tiden tilbage, men forvaltningen vil i dag undersøge hændelsesforløbet, så vi forhåbentligt kan forebygge, at nogen lignende nogensinde sker igen,« siger han.

Ved du noget om sagen? Så hører BT meget gerne fra dig. Send en mail til 1929@bt.dk eller skriv en besked til os her på Facebook.

SMS

Hitter på Facebook

Mere fra Få første måned for 9 kr.