Øl, druk, fest, en stor velkomst og tegninger i ansigtet med en sprittus.

Fredag afholder de nordsjællandske gymnasier den årlige ‘Puttefest’ i Dyrehaven. En fest, der har til formål at byde de mange nye elever på gymnasier og handelsskoler i området velkommen.

Sidste år havde omkring 10.000 fundet vej til Ulvedalene, hvor festen bliver holdt, og hos Nordsjællands Politi formoder de, at festen bliver lige så stor i år.

Og hos politiet har de et klart råd i forhold til at festen bliver så problemfri som muligt.

“Vi har et altoverskyggende råd omkring at passe på sig selv og hinanden. Selvom det ikke altid er nemt at vurdere, skal man tænke over, hvor meget man kan tåle at få indenbords,” siger Henriette Døssing, der er pressekonsulent hos Nordsjællands Politi.

Fordi der ikke er en decideret fast festarrangør, er det svært for politiet at sige, præcist hvor mange elever der kommer til at feste i Dyrehaven. Dog er der nogle helt klare regler. For udover, at der skal tages hensyn til andre gæster i skoven - både mennesker og dyr - beder politiet de festglade unge om ikke at tage glasflasker ud men i stedet kun plast og dåser.

Derudover må der ikke medbringes musik,og er der nogen, der alligevel vover pelsen og medbringer et anlæg, vil det blive konfiskeret.

Den årlige puttefest fik stor opmærksomhed sidste år. Knap 200 unge måtte behandles af samaritter, fordi de havde drukket for meget, og nogle havde også taget stoffer. 14 kom på hospitalet - én med en livsfarlig promille på fire. Og det er en situation, som de hos politiet gerne vil undgå gentager sig.

De opfordrer desuden forældre til at tage en snak med deres teenager om festen.

“Vi synes, det ville være en god idé, at man også som forælder lige tager en snak med sin nye unge gymnasieelev om, hvordan deltagelsen i sådan en fest skal være,” siger Henriette Døssing, der oplyser, at politiet vil være til stede i Dyrehaven fredag. Og de er ikke de eneste, der skal være med til at sikre, at festen bliver afviklet så problemfrit som muligt.

“Vi har et rigtig godt samarbejde med Natteravnene, Røde Kors, Regionens Akutberedskab og skovens folk. Der er forskellige parter derude, der skal sikre, at det bliver en god fest,” fortæller Henriette Døssing.

En fest med 10.000 mennesker medfører også en stor oprydning, og her fortæller Henriette Døssing, at Naturstyrelsen har helt klare regler omkring, at man skal rydde op. Sidste år trodsede et antal elever tømmermændene og mødte op lørdag for at rydde op i den nordsjællandske skov. Noget, de hos politiet forventer sker igen.

“Selvom man muligvis har festet lidt hårdt aftenen før, ser vi gerne, at de unge mennesker rydder op efter sig selv derude. Der er også sat ekstra containere op derude, så der er god mulighed for at komme af med skrald på ordentlig vis,” slutter Henriette Døssing.