Kendt salafist mødte op for at sige farvel til manden, som mistænkes for at stå bag de værste uhyrligheder i nyere Danmarkshistorie.

»I er selv skyd i det«. Det var budskabet fra den dansk-bosniske Adnan Avdic om weekendens terrorhandlinger.

Fredag mødte han op på den muslimske gravplads i Brøndby for at tage afsked med den 22-årige Omar Abdel Hamid El-Hussein, som politiets Aktionsstyrke skød og dræbte tidligt søndag morgen. Efter han ifølge politiet forinden havde skudt og dræbt to personer og såret fem. Først ved en samling for ytringsfrihed på Krudttønden på Østerbro i København lørdag eftermiddag og ni timer senere ved den jødiske synagoge i Krystalgade.

»Jeg var her for at vise respekt for familien. Jeg kendte ham ikke, desværre, og jeg har aldrig mødt ham, desværre,« lød det fra Adnan Avdic.

Adnan Avdic er kendt for at være salafist, der udgør en lille, fundamentalistisk minoritet af de danske muslimer, som ønsker Sharia-loven indført i Danmark. I 2005 blev han tiltalt for at planlægge terror i den såkaldte Glostrup-sag, men i retssagen i 2007 blev han frikendt.

Efter massakren på den franske satireavis Charlie Hebdo udtalte Adnan Avdic sig til det franske tv-program »Le Petit Journal« og sagde bl.a., at Frankrig selv var skyld i de 12 uskyldige menneskers død. Fordi landet står bag drab på uskyldige muslimer i Afghanistan.

Også de grusomme terrorhandlinger, som rystede København og Danmark i weekenden mener Adnan Avdic er vores egen skyld.

»Hvorfor altid en muslim på anklagebænken og tage ansvar for andres handlinger. Nej, det gør vi ikke! Vi tager ikke ansvar for den her handling. Det er jer, som skal tage ansvar for krænkelserne af profeten Mohammed. Det er jer, der har skabt den her handling, den her terrorist,« lød det fra Adnan Avdic.

Hvordan har vi skabt den?

»Det er jer, som bliver ved med ved at krænke profeten Mohammed. Så er der nogen, der reagerer, som de gør. De vil blive ved blive sådan, og så vi må håbe, at nogen mennesker tager sig sammen og ikke krænker profeten Mohammed, så vi danskere og muslimer kan leve i fred. For vi muslimer og ikke-muslimer har kunnet leve i fred, men de her krænkelser af profeten Mohammed har skabt had mellem muslimer og ikke muslimer.«

Mindehøjtidelighed på Dortheavej for den formodede terrorist Omar Abdel Hamid El-Hussein, før et begravelsesoptog vil køre mod den muslimske gravplads i Brøndby. Bagest i billedet er det Ubaydullah Hussain fra det norske "Profetens Ummah" og salafisten Adnan Avdic ved graven
Mindehøjtidelighed på Dortheavej for den formodede terrorist Omar Abdel Hamid El-Hussein, før et begravelsesoptog vil køre mod den muslimske gravplads i Brøndby. Bagest i billedet er det Ubaydullah Hussain fra det norske "Profetens Ummah" og salafisten Adnan Avdic ved graven Foto: Nils Meilvang
Vis mere

Til begravelsen var han i selskab med den norske islamist Ubaydullah Hussain, der står bag gruppen »Profeten Umamah«, som er kendt for at støtte Islamisk Stat (IS).

Adnan Avdic sagde tidligere på ugen, at Omar Abdel Hamid El-Hussein var en helt for sine gerninger. Fredag fastholdt han, at Danmark og danskerne selv er skyld i terrorhandlingerne.

Siger du, at de her terrorhandlinger er vores egen skyld?

»Ja, det gør jeg. Omar ville aldrig have tænkt i de her baner, hvis ikke det var for de her krænkelser af profeten Mohammed. Hvorfor? Fordi han gik efter en tegner, så det siger sig selv.«

Men de mennesker, Omar har slået ihjel, har jo ikke tegnet profeten Muhammed?

»Har de børn i Palæstina gjort noget? Nej heller ikke. Så de folk i Palæstina har heller ikke gjort noget, men bliver dræbt alligevel,« sagde Adnan Avdic, som krævede, at »Vesten« skulle tage ansvar for sine handlinger i Palæstina, før han ville diskutere fred.

Adnan Avdic var også blandt den store gruppe af muslimer, som efter terrorhandlingerne mødte op på Svanevej i København, hvor Omar Abdel Hamid El-Hussein blev skuddræbt, for at fjerne blomster, fordi det ikke var foreneligt med muslimske skikke.