Et billiardbord til 800 beboere.

Det har hidtil været virkeligheden på Avnstrup asylcenter, der ligger lidt isoleret i et skovområde ved Hvalsø på Midtsjælland.

Men nu sker der noget. Asylansøgerne er i fuld sving med at male og istandsætte centeret, og inden længe skal der indrettes internetcafé og biograf.

Asylansøgerne står selv for arbejdet, de går rundt med skilte, der markerer, at de tilhører Team 1 eller Team 2 osv., og der lugter af maling i de slidte lokaler.

Hvis statsminister Helle Thorning-Schmidt kiggede forbi, ville hun sikkert være godt tilfreds.

I sin nytårstale lagde hun op til, at flygtninge skal arbejde. Og asylansøgerne på Avnstrup asylcenter, der især kommer fra Syrien, men også fra bl.a. Eritrea, Irak, Afghanistan, Tjetjenien og Montenegro, ser nærmest ud til at være i jobtræning allerede.

»Jeg er glad for at hjælpe med at sætte centeret i stand. Jeg vil også gerne arbejde uden for centeret,« siger Yasin Haj Othman, der er flygtet til Danmark fra Syrien via Tyrkiet og Italien.

»Jeg betalte en 11.000 euro (ca. 80.000 kr., red.) til en menneskesmugler. Jeg vil meget gerne have min kone hertil også. Hun er i en flygtningelejr i Tyrkiet, og det er meget dårligt for hende. De bor i telte og har ingenting. Jeg ville til Danmark, det er et godt land med frihed og demokrati. Min onkel er her i forvejen, og det var ham, der foreslog, at jeg rejste hertil, siger Yasin Haj Othman, der kommer fra Kobane – et af de værste brændpunkter i borgerkrigen i Syrien, der længe har været under hårde angreb fra Islamisk Stat.

Han har tidligere studeret økonomi og forretning på universitetsniveau.

Arfan Haj Ali, også fra Syrien, vil også gerne arbejde.

»Jeg vil gerne arbejde. Helst som chauffør. Jeg har arbejdet som chauffør i Syrien i 15 år. Det er ikke godt at sidde og vente uden at lave noget,« siger han.

LÆS OGSÅ

Denis Skriyely er fra Montenegro, og har været otte måneder i Danmark. Først en uge i Sandholm-lejren, så tre måneder i Auderød og derefter Avnstrup:

»Det er en svær periode i mit land. Jeg fik problemer med myndighederne. Jeg tænkte: Hvilket land kan bedst beskytte mig, og jeg valgte Danmark, fordi jeg tænkte, at dette land har noget specielt og bedst kan hjælpe mig. Jeg rejste for mig selv, og det var ret nemt. For andre er det jo sværere, fordi de skal rejse langt. Jeg vil gerne arbejde, og vi behøver at arbejde. Vi skal aktiveres. Det er ikke godt for os bare at sidde og vente. Hjemme studerede jeg jura, og jeg vil også gerne studere her, men jeg vil også gerne arbejde med bygningsarbejde eller lignende. Det er godt at have noget at lave. Jeg satser på at blive i Danmark og med tiden blive dansk statsborger,« siger han.

LÆS OGSÅ

Ingen af asylansøgerne i Avnstrup er bekymrede for at arbejde. Det eneste, der kan give dem nervøse trækninger, er tanken om, at reglerne for familiesammenføring strammes, og at de kan risikere at blive sendt hjem igen.

»Nej, vi skal ikke tilbage. Jeg vil have min kone hertil hurtigst muligt og skabe en tilværelse her i Danmark,« lyder det uroligt fra Yasin Haj Othman.

Det sagde statsminister Helle Thorning-Schmidt i sin nytårstale:
»Flygtninge skal ikke gøres til klienter. Hvis du kommer til Danmark, skal du selvfølgelig arbejde. Du skal bruge det, du kan. Du skal lære sproget og ud blandt danske kolleger. Du skal opleve, hvordan vi gør tingene her i landet [...] Der er strande, hvor der skal ryddes op. Der er daginstitutioner, hvor sandkassen eller gyngen skal repareres.«