Søndag aften blev en ansat på psykiatrisk hospital i Risskov endnu en gang overfaldet på arbejdet. Det er andet overfald inden for kort tid, og det øger utrygheden hos personalet.

Åååh nej, ikke igen. Sådan lyder reaktionen fra de ansatte på psykiatrisk hospital i Risskov, efter en kollega blev overfaldet af en patient søndag aften.

Det var anden gang inden for en uge, at en kollega blev overfaldet. Forrige søndag blev en sosu-assistent og to sygeplejersker angrebet af en psykotisk patient, der tog kvælertag på sosu-assistenten og sendte alle tre en tur forbi skadestuen.

De seneste overfald er sket efter en samlet personalegruppe før jul kritiserede arbejdsforholdene på hospitalet i et åbent brev stilet til regionsrådsformand Bent Hansen og direktionen i Region Midtjylland. Og overfaldene øger utrygheden blandt personalet, fortæller Bent Lykke, fællestillidsmand for sosu-assistenterne, til BT.

»Vores medlemmer er trætte af alle de her overfald. Vi har råbt op om forholdene siden august sidste år, fordi medarbejderne er utrygge. Det har faktisk været sådan, at nogle kolleger græd, inden de skulle på arbejde. Nogle er direkte bange for, at en vagt slutter med et besøg på skadestuen, eller om man overhovedet kommer hjem, fordi man er blevet overfaldet af en patient,« siger Bent Lykke.

12 nye ansatte

Overfaldet søndag aften skete på afdeling Q, hvor en 44-årig kvindelig patient blev indlagt.

»Patienten går til angreb og tager halsgreb med begge hænder på en sygeplejerske, fordi hun oplever, der er en dæmon i sygeplejersken. Medarbejderen får sig vristet fri, og får trykket på alarmen, så alle øvrige medarbejder kommer og hjælper hende,« siger oversygeplejerske Susanne Bissenbacker fra afdeling Q til DR Østjylland.

De to seneste overfald kommer i kølvandet på en ny prøvehandlingsplan, der blev iværksat 1. februar og som skulle afhjælpe de hårdt prøvede medarbejdere på psykiatrisk hospital i Risskov.

Som led i handlingsplanen har hospitalet fået 12 nye ansatte, og det har givet ressourcer til at øge bemandingen på de enkelte afsnit i aftentimerne fra tre til fire. Før da var der ifølge fællestillidsmand Bent Lykke kun tre vagtansatte personale pr. afsnit. De skulle klare ca. 17 patienter, og det var slet ikke nok, siger Bent Lykke.

De nye ansigter har egentlig givet håb hos personalet, men nu sidder de med en splittet følelse, fortæller sygeplejerskernes fællestillidsrepræsentant, Henrik Ørskov Larsen.

»Lige nu sidder folk med en følelse af 'åhh nej, ikke nu igen'. Når vi endnu en gang oplever et overfald, så tænker man naturligvis: ’Er den her handlingsplan nok?’ Men en god måneds tid er for kort tid til at evaluere den ud fra. For at kunne se om handlingsplanen har hjulpet, så er du nødt til at se tingene over en længere periode,« siger Henrik Ørskov Larsen.

Underprioriteret i flere år

Bent Lykke er enig med sin tillidsmandskollega i, at handlingsplanen skal have tid til at virke, før man evaluere den. Han forstår dog ikke, hvorfor Region Midtjylland ikke skred ind noget før.

»Som personale kan vi undre os over, at regionen først reagerer, efter vi er kommet med voldsom kritik med det åbne brev,« siger han.

Pilen peger dog også i retning mod Christiansborg, fastslår han.

»Det her er ikke kun et Risskov-problem. Det er hele psykiatrien, der er underprioriteret. Og det har været underprioriteret i flere år, både af politikerne på Christiansborg og ude i regionerne. Der er i bund og grund kun to ting, der kan løse det her. Det er flere sengepladser og højere normeringer. Her på Risskov kunne vi jo starte med at få samme normering, som man eksempelvis har på psykiatrisk hospital i Odense,« siger Bent Lykke.

BT har uden held forsøgt at få en kommentar til kritikken fra regionsrådsformand Bent Hansen (S).