Ved du noget om sagen? Så hører BT meget gerne fra dig. Send en mail til 1929@bt.dk eller skriv en besked til os her på Facebook.

Flere hunde, der blev fundet voldsomt mishandlet i og omkring Randers i starten af februar, er så medtaget, at det ikke er til at sige, om de nogensinde får det godt igen.

Den 8. februar fandt Dyrenes Beskyttelse og Østjyllands Politi frem til en ejendom ved Randers, hvor 27 voldsomt vanrøgtede hunde blev fundet. Sagen udviklede sig hurtigt, da et tip førte til, at man kort tid efter fandt yderligere 34 hunde på en nærliggende adresse. Flere hunde lå døde i plastikposer.

Sagen er blevet kaldt en af de værste hundesager i nye historie, og der skal nu arbejdes for, at de mange vanrøgtede hunde kan få et godt liv.

Flere af hundene er efterfølgende blevet placeret hos internater drevet af Dyrenes Beskyttelse - 18 af de hunde, der blev fundet efter et tip, er blevet bragt til et internat i Hjallerup i Nordjylland, hvor blandt andet dyrelæge Lotte Brink har været med til at tage sig af hundene, siden de kom ind fredag den 17. februar og bar tydeligt præg af voldsom mishandling.

»Vi snakker om hunde, som var meget sølle forfatning. De havde gået i deres eget møg i længere tid, så de var fuldstændigt smurt ind i afføring og tis, og deres pels var uplejet, så det klumpede i pelsen. Mange af dem er langhårede hunde, så det blev filtret og ulækkert,« forklarer dyrelæge Lotte Brink.

Forventer ikke noget godt af mennesker

Hundene havde alt for lange klør og dårlige tænder som konsekvens af dårlig kost og manglende pleje. Derudover var mange af dem voldsomt underernæret, og en enkelt hund havde en metalfjeder siddende i munden, som havde sat sig fast og aldrig var blevet fjernet. Da hundene kom ind, var de samtidig tydeligt påvirket psykisk.

»Psykisk snakker vi om hunde, som var utroligt bange, og det var helt tydeligt, fordi de ikke havde haft kontakt til mennesker eller meget lidt kontakt. De forventede ikke noget godt af mennesker, så alt, der skete for dem, var en voldsom oplevelse. Bare det at tage dem ud af et rum, hilse på mennesker, sidde i en bil, sidde i et bur - når der sker så mange nye ting, er det traumatisk,« forklarer Lotte Brink.

Efter hundene ankom om aftenen den 17. februar brugte personalet tid på at lave sundhedstjek på dem. Ud af de 18, der ankom, er 15 siden overlevet.

Lotte Brink fortæller, at man overordnet set kan inddele hundene i tre kategorier, hvor nogle har det rimelig godt, nogle har det ekstremt dårligt, og nogle er midt i mellem. For de hunde, der har det allerværst, handler det om at få opbygget tillid.

»De går sammen i bokse og får tryghed ved at være sammen med nogen, de kender i forvejen. Vi sætter os ind til dem, og de oplever, at mennesker kan være der, uden at det er farligt. De oplever, at vi giver dem foder, og vi prøver at få dem til at spise foder af hånden, så de forbinder os med noget positivt. Når de tager foder, prøver vi at kæle for dem, så de lærer, at mennesker også kan være rare,« forklarer Lotte Brink og tilføjer, at flere af hundene end ikke er klar til at få halsbånd på endnu.

Aldrig oplevet noget lignende

Lotte Brink har været på dyreinternatet i Nordjylland siden det startede for tre år siden - og disse hunde er nogle af de værst tilredte, hun har oplevet.

»Jeg er dyrlæge og har siddet med lignende sager før, og det må jeg sige, det har jeg ikke oplevet noget lignende før. Man har valgt at lukke døren og sindet for, hvad der eksisterede i de bygninger, og neglekt og tilsidesættelse af dyrs behov har jeg ikke set i sådan et omfang før,« siger Lotte Brink.

Hun understreger dog, at selvom mange af hundene er meget skadet både fysisk og psykisk, så er der allerede sket store fremskridt.

»Vi har faktisk set positiv udvikling hos hver og en – selv de mest traumatiserede. Nogle af dem, der er mest bange, de sad bare i boksen i det fjerneste hjørne i de første dage. Hvis vi gik derind, var de klistret op ad væggen og rørte sig ikke ud af stedet, men det vi oplever nu, er, at de kommer hen og snuser til vores fødder, de kommer ikke hen til os, men er trygge i at gå forbi og vide, der ikke sker noget. Det er babyskridt, men der er trods alt sket noget,« forklarer Lotte Brink.

Håbet er, at hundene får det så godt, at de kan komme ud og bo hos familier. Dyrenes Beskyttelse har allerede fået et hav af henvendelser, men det er endnu for tidligt at sige, hvornår - og hvis - hundene bliver helt klar.

»Vi er meget taknemmelige for interessen, men der går noget tid endnu, før selv de bedste af dem er klar,« siger Lotte Brink.

Efter de mange sager om vanrøgt af hunde har fødevarerminister Esben Lunde Larsen (V) nu forlangt, at man får en smiley-ordning til danske hundekenneler.

Øverst i artiklen kan du se en video fra Dyrenes Beskyttelses internat i Brande, hvor man også har taget sig af flere af de mishandlede hunde.

Ved du noget om sagen? Så hører BT meget gerne fra dig. Send en mail til 1929@bt.dk eller skriv en besked til os her på Facebook.