Efter terrorangrebene i Berlin og Stockholm, hvor stjålne lastbiler blev brugt til terroraktioner mod tilfældige fodgængere, skal sikkerheden forbedres, så risikoen bil-angreb mindskes.

»Det er specielt distributionskøretøjer, der er lette at komme til, fordi de holder tændt i gaderne i byerne, har brændstof på, og har en vis tyngde. Det er dem, de så snupper, ser det ud til. Vi har tidligere indskærpet overfor vores medlemmer, at de skal aflåse deres lastbiler, og ikke lade nøglen sidde i vognen. Det gjorde vi allerede efter angrebet mod julemarkedet i Berlin i december sidste år,« siger Morten Lindbo, der er talsmand for Danske Vognmænd (DVT).

Han fortæller BT, at chaufførerne allerede samarbejder i en kontaktgruppe med Politiets Efterretningstjeneste (PET), der skal forebygge blandt andet terror. Og at vognmændene skal mødes med PET i slutningen af april måned, for at tale om yderligere sikkerhedstiltag.

»Allerede tilbage efter angrebet i Berlin kontaktede vi PET og bad om at få det på dagsordenen, og det vil det være igen til vores møde her i april, hvor vi skal tale med PET om, hvad vi kan gøre yderligere i forhold til terror. Vi har i forvejen et godt samarbejde i den brede kontaktgruppe til hele erhvervslivet, der handler om at forhindre terrorangreb. Det er jo ret nyt, at de bruger bilen som terror-våben, og spørgsmålet er om vi kan gøre noget, hvis en chauffør bliver truet med en pistol,« siger Morten Lindbo, der siger, at de ikke umiddelbart han andre løsninger end den stående anbefaling om, ikke at lade nøglen sidde i lastbillen.

»Så først og fremmest vil vi gerne høre, om myndighederne mener vi kan gøre noget yderligere. Og hvis PET kan hjælpe os med særlige ting vi skal være opmærksomme på, eller har nogle særlige løsninger, så er vi meget åbne overfor at anbefale det til vores medlemmer,« siger Morten Lindbo, der repræsenterer 2300 virksomheder med omkring 12.500 lastbiler i Danmark.

PET har ikke nogen kommentarer, men bekræfter overfor BT, at de løbende har kontakt med transporterhvervet via de forebyggende kontaktgrupper, der har fokus på at forbedre sikkerheden i forbindelse med terrorisme.