Lyt til artiklen

Den tidligere danske Guantanamofange Slimane Hadj Abderrahmane bliver hyldet som martyr og hellig kriger på facebook. Hans påståede død ved fronten i Syrien, kan inspirere andre muslimer til at drage i hellig krig.

Endnu er det ikke blevet officielt bekræftet, men rygter i muslimske kredse fastholder hårdnakket, at danskeren Slimane Hadj Abderrahmane er dræbt i kamp på oprørernes side i Syrien. På Facebook-siden Islamisk Budskab, bliver den 39-årige jihad-kriger hyldet som martyr:

- Vi muslimer her i Danmark burde være stolte over at blandt os herhjemme har der gået en mand rundt, som Slimane med sådan en karakter og viljestyrke. Vi ligger ofte videoer op med Mujahidiin (hellig kriger red.) og Shuhada (martyr red.) fra udlandet af, men glemmer at blandt os herhjemme går der brødre rundt af samme støbning, lyder teksten fra Islamisk Budskab.

Islamisk Budskab og Dawahcenteret på Nørrebro har iværksat indsamlinger til fordel for Slimanes efterladte enke og to døtre.

Også den danske islamist Said Mansour - kendt som boghandleren fra Brønshøj - hylder Slimane Hadj Abderrahmane på sin facebookside. Han har uploadet et stort billede af Slimane og ledsaget det med et citat fra koranen:

- Du skal ikke regne med, at de, der blev dræbt for Guds sag, er døde! Nej! De lever hos deres Herre og bliver forsørget.

Slimane Hadj Abderrahmane er kendt i den danske offentlighed som den eneste dansker der har opholdt sig i amerikanernes terrorfængsel på Guantanamobasen. Efter hjemkomsten blev han sat under massiv PET-overvågning, men erklærede senere i fuld offentlighed, at han ville drage i hellig krig i Tjetjenien.

Hvis rygterne om danskerens død i Syrien holder stik, kan han inspirere andre muslimer til at drage i hellig krig. Det vurderer Naser Khader, der selv stammer fra Syrien og har beskæftiget sig indgående med islamisme og radikalisering.

- Blandt jihadister og salafister vil han få en status som rollemodel og martyr, som nogen nok vil se op til. Han vil blive set som en der gør det, andre drømmer om og snakker om. Andre mere moderate muslimer vil måske tænke: Vi er ikke ideologisk enige, men han kæmpede mod en diktator. Han har nok en lidt bredere opbakning nu, end da han levede, men han er ingen karismatisk leder, der tiltrækker tilhængere, siger Naser Khader.

De nærmere omstændigheder omkring Slimane Hadj Abderrahmanes påståede død er ukendte, og dødsfaldet er fortsat ikke bekræftet af PET.