På videoen herover ses politiinspektør Kim Kliver instruere sine folk.

Størsteparten af de mange flygtninge, som søndag aften stak af fra politiet ved færgehavnen i Rødby, er nu tilbage i myndighedernes varetægt. I følge politiinspektør for Sydsjælland og Lolland-Falsters Politi, Kim Kliver, drejede det sig om 100 personer, som stak af. Men nu skulle næsten alle - hvis ikke alle - være være tilbage i politiets varetægt.

Søndag aften opstod der tumult, da op mod 200 flygtninge ankom til Rødbyhavn fra Puttgarden i Tyskland.

Mange af flygtningene stak ved synet af de danske betjente af ud over togskinnerne og videre ind i Danmark. Situationen opstod, da det andet hold flygtninge ankom til færgelejet ved 18-tiden. De stimlede sammen i en gruppe og i deres frustration løb de fra politiet. De ville selv bestemme hvad der skulle ske med dem.

»I sådan en situation har vi to muligheder. Vi kan endten gribe ind fysisk, eller vi kan bruge det vigtigste politiredskab i en sådan situation, som er talens magt. Da vi har at gøre med folk, som er flygtet fra krig, så valgte vi den sidste løsning, og det er jeg meget tilfreds med,« udtaler Kim Kliver og fortsætter:

»Vi er jo altid i den situation, at vi skal bestemme, hvornår vi gør indsatsen bedst. Og jeg vurderede at det kun ville have haft en negativ ladet konsekvens, hvis vi skulle bruge fysisk magt. Det vi gjorde var, at starte med at indkredse de flygtede personer, også startede vi en dialog. Heldigvis gik det uden de store problemer, og de gik frivilligt ind i de busser, som vi havde rekvireret. Det hele er foregået stille og roligt, og det har vi lært meget af.«

Politiet var forberedt på, at der ville ankomme flygtninge til Rødbyhavn på de givne tidspunkter. De havde i følge Kim Kliver modtaget nogle efteretninger på det, som de reagerede på. Derfor stod betjente klar til at tage imod de første flygtninge, der ankom kl. 17. Også fremover vil politiet være opmærksomme på, at der vil kunne komme flygtninge til Danmark via færgeafgangen fra Puttgarden.

»Vi vil til stadighed tilpasse vores indsats efter de efterretninger, vi modtager dels fra Rigspolitiet og dels fra Europol,« siger Kim Kliver.

De flygtninge, der efter reglerne skal have opholdstilladelse i Danmark sendes til Sandholmlejren. Indtil videre drejer det sig om 30 personer, der er sendt videre dertil, mens en stor del er ved at blive indkvarteret på hoteller i området.

Er du i Rødbyhavn eller har du billeder fra situationen, så kontakt gerne BT på 1929@bt.dk