Kun omkring hver fjerde af de flygtninge, der søndag ankom med færger fra Puttgarden i Tyskland til Rødby på Lolland, har indtil videre ønsket at søge asyl i Danmark.

Resten har enten ikke taget stilling endnu eller ønsker at rejse videre - for eksempel til Sverige.

Det fortæller vagthavende ved Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi, Søren Østervig, til bt.dk.

234 flygtninge, som politiet har registreret, kom søndag til Danmark. Af dem er 64 personer sendt med bus til Sandholmlejren, fordi de har søgt asyl.

»166 andre er blevet indkvarteret på to hoteller i området i Rødby i god ro og orden, fordi de har givet udtryk for, at de gerne vil rejse videre,« siger Søren Østervig og fortæller, at situationen på Lolland-Falster er rolig mandag morgen.

Læs også:

Hvad der skal ske med de 166 flygtninge, der endnu ikke har taget stilling til, om de vil søge asyl i Danmark eller vil forsøge at rejse videre, skal en udlændingekontrolgruppe finde ud af mandag formiddag.

»Der skal vi finde ud af, om de skal sendes tilbage eller om de vil søge asyl. Nogle ag dem er også interesseret i at rejse videre, men der er jo selvfølgelig også nogle regler for, hvordan man behandler de her sager,« siger Søren Østervig.

Dansk politi var på forhånd advaret af deres tyske kolleger om, at flygtningene var på vej søndag. Betjente stod derfor i Rødbyhavn klar til at tage sig af situationen og registrere flygtningene, men der opstod tumult, og en del af dem løb væk fra det indhegnede område.

Læs også:

Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi anslog, at godt halvdelen af flygtningene søndag aften var løbet bort fra færgelejet i Rødby og ind i landet.

Mandag morgen melder politiet, at de fleste er blevet fundet. Der kan dog stadig være nogen, der er stukket af ud i området og forsøger at rejse videre på egen hånd.

»Vi har fundet mange, men om vi har fundet alle, det tør jeg ikke lægge hovedet på blokken og sige. Men vi har ikke fået flere oplysninger fra folk i området om, at der er set nogen,« siger Søren Østervig.

De fleste af de nyankomne flygtninge kommer fra Syrien og Irak, men der er endnu ikke overblik over, hvor de alle kommer fra.

Også ved Padborg-grænsen i Sønderjylland oplevede de søndag en øget tilstrømning af asylansøgere. Det skriver Jydske Vestkysen.

Klokken 21 søndag aften havde Syd- og Sønderjyllands Politi registeret, at 40-45 migranter havde passeret fastlandsgrænsen i det sønderjyske.

Andre læser også