Halvandet års ubetinget fængsel og konfiskering af værdier for omkring 10 millioner kroner.

Sådan lød dommen i går, da danmarkshistoriens største sag om kursmanipulation blev afgjort i Østre Landsret.

De to tidligere FCK-bosser, Flemming Østergaard og Jørgen Glistrup, blev begge kendt skyldige i at have opkøbt egne aktier med henblik på at holde kursen kunstigt høj. Ved at pumpe kursen op på Parkens aktier på ulovlig vis, indkasserede de selv millioner af kroner.

Men udover den hårde straf fra landsretten risikerer 73-årige ‘Don Ø’ og hans tidligere makker fra Parken også at skulle betale en kæmpe erstatning til rederiet Clipper Group.

Virksomheden har rejst en erstatningssag mod Parken Sport & Entertainment, da Clipper Group føler sig snydt og vildledt i forbindelse med en række aktiehandler.

I alt lyder erstatningskravet på 83 millioner kroner. Det svarer ifølge rederiet til det beløb, som shippingvirksomheden tabte på at købe aktier i Parken Sport & Entertainment, som bl.a. ejer fodboldklubben FCK, Lalandia og Fitness dk.

I første halvår af 2008 købte Clipper Group således 75.000 aktier til kurs 1200 i FCK-fyrsternes selskab. I de efterfølgende år tog Parken-aktien et dramatisk dyk. Da rederiet solgte de sidste værdipapirer i december 2011 lød kursen på 72. Med andre ord en ekstremt dårlig forretning. I alt tabte Clipper Group 82.978.800 kr. på aktiehandlerne. Dette beløb kræver de nu i erstatning fra Parken Sport & Entertainment, som tidligere har slået fast, at regningen vil blive sendt videre til den tidligere ledelse - Don Ø og Glistrup - hvis Clipper får medhold.

Selve sagen om kursmanipulation, der blev indledt tilbage i 2009, var medvirkende til aktiernes styrtdyk, men virksomhedens økonomi var også hårdt ramt i perioden - blandt andet som følge af finanskrisen, tab på ejendomshandler samt et kuldsejlet forsøg på at opføre en italiensk kopi af Lalandia.

Skærpet straf

Tidligere har Flemming Østergaard afvist, at Clipper er berettiget til erstatning. I den forbindelse henviste han til den tidligere dom fra Københavns Byret fra 2015, hvor han var blevet frikendt for en del af anklagerne omkring kursmanipulation. Dengang blev Østergaard og Glistrup idømt henholdsvis fire og seks måneders fængsel.

Den nye og skærpede dom fra Østre Landsret bliver nu gennemgået nøje af Clipper Groups advokater, oplyser finansdirektør Flemming Steen til BT:

»Vi nærlæser nu sagen, og så gør vi vores stilling op. Vi har ikke nogen kommentarer til, om vi er blevet styrket eller svækket af denne afgørelse,« siger finansdirektør i Clipper Group, Flemming Steen, som bekræfter, at erstatningskravet på 83 millioner kr. fastholdes.

Detroniseret fodbold-konge

Flemming Østergaard giver i en sms til BT udtryk for, at ønsker at “holde hovedet koldt”:

»Beklager, jeg kommer hjem (fra USA, red.) til et chok efter 10 timers flyvning. Er træt og ønsker at holde hovedet koldt resten af ugen og weekenden,« skriver Flemming Østergaard i en sms.

I det hele taget har den karismatiske erhvervsmands liv taget noget af en drejning i kølvandet på sagen om kursmanipulation. Igennem en lang årrække badede Don Ø i rampelyset som frontfigur for Parken og FCK, og i begyndelsen af 00’erne buldrede økonomien fremad.

Ministre, skuespillere, sportsfolk og andre spidser fra den politiske og kulturelle elite tog plads på tribunerne, når fodbold-kongen holdt hof.

Den detroniserede erhvervsmand kan nu se frem til en tilværelse bag tremmer.

På det sociale medie Facebook kommer han med sin første reaktion på dommen:

»Jeg havde i min vildeste fantasi ikke forestillet mig en dom, som den, der er faldet. Der var jo en årsag til, at vi appellerede den meget mildere dom fra byretten med tro på frifindelse,« siger Flemming Østergaard og fortsætter:

»Hele bestyrelsen har lagt vægt på, at alt i forbindelse med køb af egne aktier skete i overensstemmelse med gældende regler. Ligesom den daglige ledelse lagde vægt på det. Der har ikke været nogen objektiv grund til at tro, at vores handel med aktier ikke er foregået efter bogen. Og der er efter min mening slet ikke noget bevis for det,« siger Flemming Østergaard, der vil forsøge at tage sagen videre til Højesteret.