Efter BTs afsløringer af ulovlige konsulentaftaler i Rigspolitiet har ikke bare Rigspolitiet måtte stramme op. Også Kriminalforsorgen og andre instanser under Justitsministeriet er under ‘skærpet tilsyn’.

Alle Justitsministeriets underliggende myndigheder - som udover Rigspolitiet tæller blandt andet Kriminalforsorgen, Anklagemyndigheden og Domstolsstyrelsen - er underlagt et såkaldt skærpet tilsyn for at sikre, at udbudsreglerne bliver overholdt.

Det fremgår af et Folketingssvar fra justitsminister Søren Pape Poulsen (K) og til Retsudvalget:

»Det skærpede tilsyn indebærer blandt andet, at de underliggende myndigheder skal kortlægge deres respektive samlede indkøb med henblik på at sikre, at udbudsreglerne overholdes. Der iværksættes endvidere et konsekvent opfølgningsregime med henblik på at sikre overholdelse af udbudsreglerne,« skriver Søren Pape Poulsen i svaret.

Formand for Statsrevisorerne Peder Larsen (SF) finder det positivt, at Justitsministeren i øjeblikket går sit resort igennem med tættekam for at sikre, at Tilbudsloven - som udbudsreglerne ligger under - bliver overholdt.

»Det er en smule pinligt, at det lige er i Justitsministeriet, at man ikke kan overholde reglerne. Man må formode, at når man iværksætter en stor undersøgelse af hele området, så må det være fordi, der er en mistanke om, at tingene måske ikke er, som de skal være,« siger han.

Det skærpede tilsyn blev sat i værk efter en række afsløringer i BT om millionkontrakter til konsulenter med tæt relation til den nu fyrede afdelingschef i Rigspolitiet Bettina Jensen. Kontrakterne kom ikke i de lovpligtige udbud, hvilket Rigspolitiet først erkendte, at de burde have været, efter en kritisk rapport fra Kammeradvokaten i september 2016. Derudover har BT kunne fortælle om mistænkeligt høje konsulenthonorarer, rod med kontrakter og forudbetaling for millioner af kroner.

Og i marts i år viste en rapport til Søren Pape Poulsen så, at omfanget af de ulovlige aftaler i Rigspolitiet var større end hidtil antaget. Mindst 41 procent - og helt op til 62 procent - af i alt 224 konsulentaftaler Rigspolitiet indgik i 2015 og 2016 for i alt 273 mio. kroner var ikke kommet i det lovpligtige udbud.

Rapporten fik Justitsministeriet til at indføre det skærpede tilsyn over hele sit ressort-område.

Og Rigspolitiet er ikke det eneste offentlige instans, der har haft problemer med at overholde udbudsreglerne. DR har allerede over for BT erkendt problemer med at overholde udbudsreglerne, og i sommer viste en redegørelse fra Rigsrevisionen ligeledes udfordringer med at overholde udbudsreglerne i flere regioner. Eksempelvis havde Region Hovedstaden, Region Syddanmark og Region Sjælland i 45 procent af de gennemgåede konsulentkøb ikke har overholdt lovgivningen.

»Der kan godt tegne sig et mønster af, at offentlige myndigheder over en bredere kam har svært ved at overholde udbudsreglerne til konsulenter. Det kan hænge sammen med, at konsulenter typisk hyres, når myndigheder står med et problem, der skal løses over stok og sten, og derfor skal det gå stærkt med at finde den rette ekspertise,« siger han.

Men kommer opgaverne ikke i de lovmæssige udbud, er der ikke sikkerhed for, at der hyres den bedst kvalificerede konsulent til den billigste pris, påpeger Peder Larsen,

»I sidste ende handler det om, hvorvidt skattekronerne bruges på den rigtige måde,« siger Peder Larsen.

Sagen kort

BT har siden i sommer afsløret, hvordan afdelingschef i Rigspolitiet Bettina Jensen sikrede en tidligere kollega og to tidligere samarbejdspartnere konsulenthonorarer i Rigspolitiet for 43,3 millioner kroner på bare tre år for rekruttering og konsulentassistance uden, at opgaverne kom i de lovpligtige udbud.

De tre konsulenter Mariann Færø, Christine Thorsen og Christian Behrens fik også udbetalt million-honorarer i en årrække i DR, da Bettina Jensen var chef dér.

Udover ulovlige aftaler har der været mangelfulde kontrakter, manipulation med bogføringen, forudbetaling for millioner af kroner, ligesom en studentermedhjælper hyret gennem Christian Behrens over et halvt år kostede Rigspolitiet 113.400 kroner om måneden i gennemsnit.

I februar måned blev Bettina Jensen fyret.

I marts måned landede så en rapport på Justitsminister Søren Pape Poulsens bord som viste, at omfanget af de ulovlige aftale var meget større end hidtil antaget. Rapporten viste, at mellem mindst 41 procent af de aftaler, Rigspolitiet indgik med konsulenter i 2015 og 2016 ikke kom i udbud. Tallet kan dog være helt op til 62 procent.

Og i går kunne BT fortælle, at Rigspolitiet ikke aner, hvad konsulent Mariann Færø lavede helt konkret, da hun i i første halvdel af 2011 og 2012 fik tre millioner kroner for rekrutteringsydelser.