Dyne-kongen Lars Larsens to børn kommer til at få beskåret deres milliardarv voldsomt, efter at rigmanden har afsløret en overraskende konstruktion i sit testamente. Det vurderer to erhvervseksperter over for BT.

Efter mange og lange spekulationer har Danmarks fjerderigeste mand - dyne-kongen Lars Larsen - endelig besluttet, hvordan fremtiden for hans virksomhed skal se ud.

Det afslørede han for nylig i et interview med Berlingske, hvor rigmanden fortalte, at det stik imod forventningerne ikke er sønnen Jacob Brunsborg, der en dag skal overtage fars plads ved roret af sengeudstyrsimperiet Jysk. Derimod vil Lars Larsen lade en erhversdrivende fond overtage magten og en stor del af Jysk og sikre virksomhedens beståen.

»Jysk er også mit barn. Den skal også have sin del af arven. Og den får langt den største del. Det er i fuld forståelse med mine to børn. De skal nok få, så de lever godt, det er der ingen problemer i. Men skal acceptere, at det først og fremmest er Jysk, der skal bruge økonomien for at få os gjort worldwide,« udtalte den kendte handelsmand til Berlingske.

At Lars Larsens to voksne børn, Jacob og Mette, ifølge rigmanden, er helt med på idéen om, at deres far overlader en stor del af familievirksomheden til en fond, er vist meget heldigt - for begge børn kan se frem til at miste en del af den kæmpe formue, de formentlig ellers ville få.

Det vurderer Berlingskes erhvervskommentator Jens Christian Hansen.

»De vil helt klart få en mindre arv, når man på sigt lægger størstedelen af værdierne over i en fond. Hvor meget børnene så konkret får ud, det ved jeg ikke, men givet vis får de, så de vil kunne leve resten af deres dage rigtig, rigtig godt,« siger Jens Christian Hansen. Han vurderer, at Jacob og Mette Brunsborg nok vil få mellem en halv og en hel milliard kroner hver.

Og selv om det kan lyde af meget, så er det væsentligt mindre, end det de ellers ville have haft udsigt til at arve, hvis de havde fået hele Jysk-virksomheden efter deres far. Jysk og Lars Larsens samlede formue blev for nylig i Berlingske opgjort til 27 milliarder kroner, hvilket gør ham til Danmarks fjerderigeste mand.

Ifølge Lars Larsen er der flere årsager til, at han vil lade Jysk overtage af en fond. For det første vil den 68-årige milliardær gerne undgå, at hans arvinger kan ende med at komme op og strides om formuen, og for det andet er hans store ønske at se Jysk ekspandere så meget som muligt. Begge dele giver han udtryk for i Berlingske.

»Lars Larsen er kendetegnet ved at investere det, han tjener, i ny vækst og nye varehuse. Det er det, der foregår i hans hoved, at en meget, meget stor del af indtjeningen skal puttes over i fortsat vækst. Vækst står over alt andet i Lars Larsens hoved,« forklarer Jens Christian Hansen og fortsætter:

»Hans drøm er jo at blive et dansk Ikea. Det, der driver ham, er at få Jysk til at blive et World Wide Brand.«

Ifølge journalist og forfatter Søren Jakobsen, der har skrevet flere bøger om Danmarks rigeste familier, er det yderst overraskende, at Lars Larsen vil overlade magten i Jysk til en fond.

Selv om der er flere store, danske virksomheder, som Danfoss, Grundfos og Mærsk, der er ejet af erhvervsdrivende fonde, så har ændrede skatteforhold ikke gjort det gunstigt at oprette den slags fonde de senere år.

Dog har der den senere tid været stillet i udsigt, at regeringen vil gøre det mere gunstigt for de erhvervsdrivende fonde fremover. Og det kan være en af grundene til, at Lars Larsen netop nu har besluttet sig for at oprette en fond.

»Når han beslutter sig nu, så er det, tror jeg, fordi han har en forventning om, at der bliver bedre vilkår i fremtiden. Og så har han sin fond klar, når der kommer en politisk beslutning,« siger Søren Jakobsen, der er enig med Jens Christian Hansen i, at fonds-konstruktionen vil beskære arvingernes formue meget.

»De vil få en noget mindre arv, end de ellers ville have fået. For fonden får jo en del,« siger han og forklarer, at Jacob Brunsborg tidligere har stået  til at arve over 51 procent af Jysk, hvilket ville svare til omkring 13 milliarder kroner i forhold til virksomhedens værdi i dag.

»Der bliver flyttet et voldsomt antal milliarder fra Mette og Jacob til en hidtil ukendt fond,« siger forfatteren. Han mener, at børnenes arv kan blive beskåret så meget, at de kun vil få en tredjedel af det, de ellers ville have fået:

»Hvis der skulle være mening i at lave sådan en fond under de her noget uafklarede forhold (i forhold til de fremtidige forhold for erhvervsdrivende fonde, red.), så er det, fordi han vil noget med det. Han vil gøre Jysk til et verdensfirma. Og så skal der altså rigtig mange penge til, så børnene bliver ikke superrige. Det kan de ikke under de her omstændigheder,« siger han.

BT har forsøgt at få en uddybende kommentar fra Lars Larsen til, hvordan han påtænker, at hans formue skal deles mellem hans børn og fonden.

Pressechefen hos Jysk, Rune Jungberg Pedersen, oplyser, at Lars Larsen ikke har yderligere kommentarer til sagen. Han siger dog, at det ikke er meningen, at fonden skal eje en større del af virksomheden end familien.

»Familien vil også fremover eje langt den største del af Jysk,« siger han til BT.

Han ønsker ikke at uddybe kommentaren nærmere eller redegøre for, hvordan den hænger sammen med Lars Larsens egen udtalelse om, at Jysk skal have ’ langt den største del’ af arven.

Heller ikke Søren Jakobsen og Jens Christian Hansen forstår pressechefens udmelding. De mener begge, at den er modstridende i forhold til det, som Lars Larsen selv har oplyst.

»Altså foreløbig vil familien jo stadig eje den største del. Fonden er jo kun ved at blive etableret. Så hvis Lars Larsen får den berømte tagsten i hovedet i morgen, så vil børnene over de næste år – indtil fondstanken vil blive fuldbyrdet – sidde på magten. Men på længere sigt er det min klare forventning, at magten og størstedelen af værdierne vil ligge i fonden,« siger Jens Christian Hansen.