Hundens forfader ulven har været væk fra Danmark i 200 år, men nu menes den at have forvildet sig tilbage til Danmark.

Man har i hvert fald spottet et ulvelignende dyr i Thy Nationalpark, som zoolog Mogens Trolle fra Zoologisk Museum i København mener kan være en ulv efter at have nærstuderet flere billeder, som nogle fuglekiggere har taget af dyret.

- Billederne er godt nok uskarpe, men proportionerne ligner en ulv, og så er det et særligt kendetegn, at dyret på billedet holder halen nedad. Det er meget typisk for ulve. Hvis man ser en hund, har den som regel halen opad, siger Mogens Trolle til bt.dk.

Hvis der er tale om en ulv, er det en længere vandring, den har begivet sig ud på. De nærmeste ulveflokke lever nemlig ved grænsen mellem Tyskland og Polen. 

- Der er ingen garanti for, at det er en vild ulv, men hvis det er, er den med garanti nede fra Polen. Det vil sige, den har vandret 550 km for at komme op til Nordvestjylland, siger Mogens Trolle og tilføjer:

- Det er ikke unormalt, at en ulv kan vandre så langt. Man har fulgt en hunulv, der vandrede over 1000 km.

Zoologen anbefaler, man skynder sig ud til Nationalparken, hvis man skal nå at få et glimt af ulven. Den kan nemlig forsvinde lige så hurtigt, som den er kommet.

- Hvis der er tale om en ulv, er spørgsmålet, om vi overhovedet kan nå at se den. De bevæger sig nemlig utroligt hurtigt. Vi skal nok ikke forvente, at der er en hel flok på vej, som vi kan se. Så man skal skynde sig ud i Nationalparken, siger Mogens Trolle.  

Skulle man spotte ulven, er der heller ikke nogen grund til at frygte, at den går til angreb. Det sker nemlig utroligt sjældent. Den vil tværtimod nok fortsætte sin vandring væk med halen mellem benene.

- I Sverige har man stadig ulve, og det seneste dødsfald på grund af ulve fandt sted i 1820. Så man skal ikke straks føle sig bange. Man skal naturligvis heller ikke selv opsøge den, men de går sjældent til angreb, siger Mogens Trolle.

Til gengæld kan der være god grund til at passe ekstra på husdyrene, for når sulten melder sig, tager den gerne for sig af hunde, får og grise. 
 
Selvom ulven er et flokdyr er det meget normalt, at en ung ulv forlader flokken og vandrer rundt alene. De forlader nemlig flokken, når de er 12-13 måneder for at vandre sine egne veje og skabe deres egen familie.

- Naturen er utrolig smart. For at mindske indavl er det naturligt for dem at forlade deres flok tidligt, siger Mogens Trolle. 

Sidst der blev set vilde ulve i Danmark er tilbage i 1813. Hvor vidt der er tale om en ulv i Danmark er dog endnu usikkert.

- Der bliver jævnligt rapporteret om ulve i Danmark, men som oftest viser det sig at være en hund. Men billederne synes altså at vise en ulv, konkluderer Mogens Trolle.

Det skal du gøre, hvis du møder en ulv:

Konfronteres du med en ulv, der ikke stikker af og føler du at situationen er ubehagelig skal du gøre følgende:

Gå roligt væk fra hunden. Syng, tal eller råb højt, men ikke skingert.
Løb ikke. Det kan få ulven til per instinkt at følge efter.
Hvis ulven følger efter, så stop op og gør dig selv så stor som muligt. Hold arme og evt. tasker i vejret.
Hvis ulven imod al sandsynlighed alligevel skulle gå til angreb, så lad være at spille død, men slå, spark og forsvar dig, så meget du kan.
Kilde: Mogens Trolle, Zoolog.