Er din hund blevet smittet? Så hører BT meget gerne fra dig. Send en mail til 1929@bt.dk eller skriv en besked til os her på Facebook.

Jeannette Hansen fra Ballerup i Nordsjælland har flere gange oplevet, at hendes puddelhunde har været smittet med den potentielt dødelige parasit hjertelungeorm, som i øjeblikket er særligt udbredt.

Men på trods af flere gange med smitte, har hun aldrig oplevet sine hunde alvorligt syge, fordi hjertelungeormen altid er blevet opdaget i tide.

Så sent som mandag afsluttede hendes syv måneder gamle hvalp Charlie et forløb med medicin for netop hjertelungeorm, og Jeannette Hansen samler i disse dage afføringsprøver ind fra sin hund, som hun senere kan give til dyrlægen for at sikre, at hjertelungeormen er helt væk fra hundens krop.

Den slags afføringsprøver giver hun dyrlægen, hver tredje måned fra sin hvalp Charlie og hver sjette måned fra sin tre år gamle puddel Buster for på den måde hele tiden at tjekke for sygdommen og sikre sine hundes velbefindende.

»Hvis du spørger min mand, vil han sige, jeg er hysterisk, for det koster 500 kroner hver gang, men jeg havde også gjort det, hvis det var mine børn, og der skal ikke ske mine hunde noget,« lyder det fra Jeannette Hansen, som løbende siden 2002, hvor hun fik sin første puddelhund, har sørget for at få tjekket hundenes afføring for spor af hjertelungeorm.

Den syv måneder gamle harlekinpuddel Charlie.
Den syv måneder gamle harlekinpuddel Charlie.
Vis mere

Parasitten hjertelungeorm smitter blandt andet, når hunde slikker på snegle, og smittede hunde kan herefter sprede smitten gennem deres afføring, som udskiller små larver. De larver kan igen smitte områdets snegle, og på den måde kan smitten brede sig. Larverne, som lever i hundens krop, hvis den er smittet, kan blandt andet give skade på organerne og give varige mén og i værste fald føre til død.

Sneglene er oftest mest aktive om foråret og sommeren, men symptomerne indtræffer som regel først flere måneder efter, hvorfor hundeejere ifølge flere dyrlæger Berlingske har talt med, især skal være opmærksomme på deres hunde i disse måneder. Især Københavnsområdet er udsat.

»Hvis vi ser på højrisikoområderne, som København har vi fundet, at op mod hver femte hund, som viser symptomer, fx hoste, træthed, blødninger, neurologiske tegn eller sågar maveproblemer, kan have hjertelungeorm. Men det er desværre ikke alle hunde, der viser symptomer, før de er alvorligt syge og i værste fald dør af det,« siger Christina Kronborg, der er dyrlæge og ansat hos Bayer A/S, der forsker i dyrs sundhed.

Hun anbefaler, at man blandt andet lader være med at slippe sin hund fri i skumringen, og derudover sørger for at få sin hund tjekket jævnligt og tale med sin dyrlæge. Råd, som Jeannette Hansen også selv følger nøje.

»Jeg har tænkt mig at blive ved med at få mine hunde tjekket. Hvalpe spiser alt, de kommer i nærheden af, så hver tredje måned skal han have taget en test – jeg skal ikke risikere, der sker ham noget overhovedet. Jeg har prøvet at opdrage ham, men han er en hvalp, og tro mig, han æder ting, det er svært at forhindre. Så hellere være på den sikre side,« fortæller Jeannette Hansen, som også følger sin dyrlæge på Facebook, der tit er god til at fortælle, når der er smitte i området.

Derudover samler Jeannette Hansen sneglene i sin have, så hundene ikke støder på dem der, og så sørger hun altid for at samle hundelorte op efter sig - og opfordrer andre til at gøre det samme.

»Dem der ikke samler hundelortene op, det er altså noget svineri,« forklarer hun.