Det er langt dyrere at uddanne folk med røde næser og sminke end hvid kittel og stetoskop.

BT har fået aktindsigt i budgettet for den kommende 3-årige artistuddannelse på Akademiet For Utæmmet Kunst (AFUK), og her fremgår det, at udgiften per årselev er beregnet til 300.000 kroner, hvor af der er en brugerbetaling på 22.000 kroner per år. En uddannelse der til næste år efter meget kritik er kommet på finansloven.

Kritikken kommer efter, at BT har kunnet afsløre, at kulturminister Uffe Elbæk selv har siddet i bestyrelsen for AFUK, samt at hans mand blev ansat på stedet kort inden bevillingen blev givet. Det har fået blandt andet Venstres Michael Aastrup Jensen til at sige, at 'det ligner en vennetjeneste'. Folketingets Kulturudvalg besluttede tirsdag i et åbent samråd med ministeren at bede Rigsrevisionen om at undersøge sagen.

Til sammenligning fremgår det af ’Takstkatalog for heltidsuddannelser i 2013’, at den statslige takst til universiteterne for at uddanne eksempelvis en læge er 96.800 kroner per år og blot 45.000 kroner per jurastuderende.

Det vil sige, at prisen for at uddanne en artist på en tre-årig uddannelse løber op i 900.000 kroner, hvilket er flere hundredetusinde dyrere end at uddanne en læge, da medicinstudiet tager seks år og dermed ender i en samlet pris omkring 600.000 kr.

Dekan Svend Hylleberg fra Det Samfundsvidenskabelige fakultet på Aarhus Universitet undrer sig.

- Jeg har intet imod klovner, og jeg synes de er vældige sjovt. Men man kan jo spørge sig selv om, hvad politikerne syens, at det danske samfund har mest brug for. Vi har til sammenligning forelæsninger med op til 700 elever på universitet på grund af økonomien. Jeg synes, disse takster er som faldet ned fra himlen, siger Svend Hylleberg. 

Den samlede tilskud til AFUKs nye cirkusuddannelse er 15,012 million kroner over de næste fire år, og der regnes et årligt optag på ni elever.