Det kom som et kæmpe chok, da isbjørnen Vilma i torsdags pludselig drattede om. Nu er dødsårsagen opklaret.

»Vilma begynder at ligge mere stille. Hun får vanskeligheder med at bevæge sig, og pludselig kan hun ikke rejse sig. Der er noget helt galt«

Sådan beskriver chefzoolog fra Aalborg Zoo Rikke Kruse Nielsen de sidste timer i Vilmas liv, hvor det gik op for dyrepasserne, at deres nye isbjørn havde det skidt og til sidst afgik ved døden. Vilma nåede kun at opholde sig i Aalborg Zoo i 14 dage, og nu er dødsårsagen kommet frem:

»Hun havde en blødende tarmbetændelse, og det dør man af. Der kan være mange årsager til sådan en sygdom, og det er dem, vi nu undersøger med laboratorietests,« siger Rikke Kruse Nielsen.

Vilma ankom til Danmark fra Rostock Zoo den 20. oktober, da den tyske zoologiske lige nu bygger et nyt isbjørneanlæg. Selve årsagen til tarmbetændelsen er endnu opklaret, men den lange transport fra Rostock til Aalborg kan have kostet isbjørnen livet, fortæller professor Henrik Elvang Jensen fra Institut for Veterinær Sygdomsbiologi på Københavns Universitet:

»Isbjørnen er blevet transporteret lige inden dens død, og man kender jo eksempelvis en tilstand hos heste, hvor de kan få tarmbetændelse eller blødninger i forbindelse med transport. Man kan ikke udelukke, at transporten kan have et medvirkende ansvar,« siger Henrik Elvang Jensen.